Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Martin Sturkenboom zegt voetballerij vaarwel: 'Het is mooi geweest'

ZEIST/UTRECHT - Martin Sturkenboom zegt de voetballerij vaarwel. De 68-jarige inwoner van Zeist bekleedde sinds 1988 vele functies, waaronder het voorzitterschap van FC Utrecht. Daarnaast werkte hij voor de FBO, de KNVB en bij Ajax.

Voor zijn verdiensten voor het Nederlandse voetbal werd Sturkenboom donderdag benoemd tot bondsridder. "Ik ben ongelofelijk trots dat de KNVB mij op die manier eert voor bewezen diensten. Maar het is mooi geweest."

"Het is mooi geweest"


Sturkenboom werkte zowel voor FC Utrecht als voor de KNVB. Die twee partijen lagen de afgelopen anderhalf jaar een paar keer behoorlijk met elkaar overhoop, over een niet gespeelde bekerfinale en een verplaatste finale van de play-offs. Sturkenboom weet wel wat daar mis ging. "Communicatie. Als je langs mekaar heen praat dan krijg je geen begrip voor elkaar."

Dat de beslissingen van de KNVB twee keer in het nadeel van FC Utrecht uitvielen, wijt Sturkenboom aan de structuur van de KNVB. "Kessler had het altijd over het KNVB bestuur, maar dat is er helemaal niet. Er is een directeur betaald voetbal. Dat is nu Erik Gudde, en die beoordeelt en maakt zijn afwegingen. En die heeft beslissingen genomen die niet welgevallig waren aan FC Utrecht."


Hoogte- en dieptepunten


In meer dan 30 jaar bestuurlijke functies in het voetbal maakte Sturkenboom mooie en minder mooie dingen mee. Hij was voorzitter van FC Utrecht toen de beker werd gewonnen, maar dat was voor de pure Utrecht-fan Sturkenboom toch niet het allesmooiste. "Het mooiste is het vertrouwen dat organisaties mij gegeven hebben, om in de sport waar ik heel veel van hou maar waar ik heel slecht in ben, op bestuurlijk niveau actief te mogen zijn."

Naar het dieptepunt hoeft de inwoner van Zeist niet lang te zoeken. Dat vond plaats in zijn Ajax-tijd, toen aanhangers van de Amsterdamse club hem bij zijn huis in Zeist bedreigden. "Dat is een supporterscategorie waar je niet mee kunt praten en dat was een moeilijke periode. Ik ben daar niet voor gevlucht, maar het was heel erg dat mijn gezin daar ook in betrokken werd."


Pensioen


Nu gaat Sturkenboom met voetbalpensioen. "Ik ga met mijn sloep varen op de Vecht, ik ga eindelijk eens goed Spaans leren en lekker lid blijven van de bussinessclub van FC Utrecht en hopen dat ze nu eens de stap zetten naar een bekerfinale winnen of misschien wel wat meer."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -