Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Keeperstrainer Harald Wapenaar: 'Je moet je trainingsmethoden aanpassen op de keepers die je hebt'

1/8
UTRECHT - FC Utrecht heeft een rijke keepershistorie. Maar de laatste keer dat een keeper echt tot de verbeelding sprak is al weer even geleden. Dat was Harald Wapenaar aan het begin van deze eeuw. 'Wapie' groeide met zijn uitstraling en dito persoonlijkheid uit tot een clubicoon. En ook nog eens eentje die regelmatig punten pakte voor de club.

 Harald Wapenaar Harald Wapenaar | Foto: RTV Utrecht

Harald Wapenaar: 'Keepers die punten voor je pakken bestaan nog'


"Ik denk dat ze nog wel bestaan hoor", zegt Wapenaar in Een Berg Sport, "keepers die punten voor je pakken." De oud-doelman van onder meer Udinese, Vitesse en Portsmouth heeft het idee dat keepers tegenwoordig onder een vergrootglas liggen. "Bij iedere fout wordt gezegd; Nederland heeft geen goede keepers meer. En je hebt de discussie over het Nederlands elftal. Je kan wel zeggen Stekelenburg is 40 jaar, maar hij laat zien dat hij nog steeds heel rustig en goed is."

Keepers liggen tegenwoordig onder een vergrootglas"
Harald Wapenaar

Wapenaar is al vijf jaar keeperstrainer bij Willem II. In Tilburg gebruikt hij veel trainingsmethoden die hij zelf ontwikkeld heeft en lesstof van trainers waar hij zelf mee gewerkt heeft. Je zal hem dus regelmatig met een racket tennisballen zien slaan richting zijn keeper. Of ze een bril zien dragen die het zicht verminderd om het reactievermogen te trainen.

De ode van Korneel


De rol van de keeperstrainer is dan ook groot op het presteren van een keeper, meent Wapenaar. "Dat gevoel heb ik altijd wel. Ik heb bij FC Utrecht altijd Maarten Arts gehad. In eerste instantie liet hij me een beetje met rust. Hij liet me mijn eigen ding doen. Later zijn we echt wel over dingen gaan nadenken. Zoals over de manier van trainen. We zijn toen gaan werken om me heel aanvallend te laten keepen. Dus hij heeft eerst gekeken wat goed bij me paste."

 Harald Wapenaar aan het werk bij Willem II Harald Wapenaar aan het werk bij Willem II | Foto: RTV Utrecht

Net als destijds Pim Doesburg bij Feyenoord, waar Wapenaar in de jeugd speelde, is ook hij keihard voor zijn spelers. "Ook ik eis dat er hard getraind wordt. Ik weet dat sommigen vinden dat ik soms echt te hard train of te ver ga daarin", vertelt Wapenaar in Een Berg Sport. "Maar ja, zo ben ik opgevoed door Pim."

Pim Doesburg eiste altijd dat ik keihard trainde"
Harald Wapenaar

Net als veel keeperstrainers werkt Wapenaar met zijn eigen filosofie, maar hij heeft daar wel een kanttekening bij. "Je moet wel echt kijken naar de persoon die je hebt. Als hij bijvoorbeeld niet explosief is kun je hem moeilijk iedere bal laten aanvallen. Dan gaat hij veel fouten maken. Je moet echt kijken wat het beste bij die keeper past. Tegenwoordig zie je dat Duitse stijl van keepen er helemaal in komt. Dat 'trekpop' idee. Als er een speler voor je opduikt je armen en benen wijdt gooien en jezelf breed maken."

Gert Kruys analyseert ADO Den Haag - FC UtrechtWapenaar begrijpt Elia wel


Eljero Elia sprak vandaag zijn onvrede uit over het feit dat hij tegen ADO Den Haag niet mocht invallen. De oud-international was 'pissed off' en hoopt dat hij tegen zijn oude club Feyenoord wel minuten krijgt. "Ik was eigenlijk verbaast dat ze Elia aantrokken terwijl de Mahi al hadden", erkent Wapenaar. "In zo'n geval moeten jongen wel echt een meerwaarde hebben voor het team. Kijk dat hij kan voetballen is duidelijk, maar als hij ontevreden is en ook nog eens geblesseerd raakt kan dat best lastig zijn voor een trainer."

Harald Wapenaar: 'Ik begrijp Elia wel'


Wapenaar denkt niet dat Elia met zijn uitspraken een bom legt onder de groep. "Nee, je moet je voorstellen; hij moet dit zeggen. Hij is gekomen om te voetballen en iedereen laten zien dat hij nog hartstikke goed is."

Aan de tap met Ap en de prognoses


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -