de waterpolovrouwen willen ook de Nederlandse waterpolomannen naar de Olympische Spelen van Tokio." /> de waterpolovrouwen willen ook de Nederlandse waterpolomannen naar de Olympische Spelen van Tokio. (Foto: Orange Pictures)" /> de waterpolovrouwen willen ook de Nederlandse waterpolomannen naar de Olympische Spelen van Tokio." /> Bingo FM is de stadsradio voor Utrecht met de hele dag de gezelligste Nederlandstalige muziek!

Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Bondscoach Harry van der Meer wil met waterpoloërs naar Tokio: 'Moeilijke klus'

1/2
VEENENDAAL/PROVINCIE UTRECHT - Na de waterpolovrouwen willen ook de Nederlandse waterpolomannen naar de Olympische Spelen van Tokio. De man aan het roer is Veenendaler Harry van der Meer, die komende week met Oranje het OKT speelt in Rotterdam. "Ik heb er vertrouwen in. Dat moet ook, maar ik weet dat het een moeilijke klus wordt", zegt de bondscoach.

De aanloop naar het Olympisch Kwalificatie Toernooi speelt zich voor de waterpoloŽrs momenteel af in Zeist, waar de ploeg sinds zaterdag in een 'bubbel' leeft. Nederland kan er trainen en deze dagen ook een aantal oefenwedstrijden spelen.

We spelen thuis, maar wel zonder publiek. Het is nu gewoon een bad met officials. Dan is het thuisvoordeel weg."
Harry van der Meer (bondscoach Nederland)

Op het OKT worden drie tickets voor de Spelen uitgedeeld: de finalisten en de winnaar van de strijd om plek drie mogen naar Tokio. "De doelstelling is natuurlijk om voor dat ticket te gaan, daar is het OKT ook voor. Maar het is heel anders dan voorheen. We spelen thuis, maar wel zonder publiek. Het is nu gewoon een bad met officials. Dan is het thuisvoordeel weg", vertelt Van der Meer.

"Maar het voordeel is wel dat we ons nu in Zeist kunnen voorbereiden. We gaan met de bus naar Rotterdam en hoeven niet te vliegen. Het zit hem dan in de kleine dingen, maar dat is wel gunstig. Natuurlijk was een volle bak met publiek mooi geweest, maar de situatie maakt dat onmogelijk", aldus de bondscoach.


Drukke groepsfase


Het toernooi, waar twaalf landen aan meedoen, wordt in een week afgewerkt. Nederland speelt van zondag 14 februari tot en met donderdag 18 februari vijf groepsduels, achtereenvolgens tegen Duitsland, KroatiŽ, RoemeniŽ, Frankrijk en Rusland. De eerste vier gaan door naar de knock-outfase. Daarin wachten de kwartfinales (vrijdag), halve finales (zaterdag) en de finale-wedstrijden (zondag).

"Als je heel zwart-wit kijkt, steekt ťťn land er bovenuit in onze groep. Dat is KroatiŽ. De andere vijf landen zitten heel dicht bij elkaar. Op het laatste EK speelde Rusland goed, terwijl we al heel lang niet tegen Duitsland gespeeld hebben. Ook tegen Frankrijk en RoemeniŽ spant het erom", analyseert Van der Meer. "Het hangt dan heel erg af van het moment. Het is aan ons om positief uit die strijd te komen en een goede klassering te verkrijgen voor de knock-outfase."

Als je heel zwart-wit kijkt, steekt ťťn land er bovenuit in onze groep. Dat is KroatiŽ. De andere vijf landen zitten heel dicht bij elkaar."
Harry van der Meer (bondscoach Nederland)

Oranje speelt dus zeker vijf wedstrijden in vijf dagen. "Daar hebben we ons fysiek goed op voorbereid. We hadden gelukkig de mogelijkheid om door te trainen. Dan bouw je het fysiek steeds wat op. Het spelritme is wel een dingetje. Daarom spelen we deze dagen nog oefenwedstrijden. Het is afwachten hoe we daar uit komen", zegt de bondscoach.

"Vroeger was het wel normaal om op EK's elke dag een wedstrijd te spelen, maar later werd dat om de dag. Op kwalificatietoernooien is het nog wel dagelijks spelen", lacht hij.

 Harry van der Meer Harry van der Meer | Foto: Orange Pictures


Niveau inschatten


"Ik heb er vertrouwen in. Dat moet ook, maar ik weet ook dat het een moeilijke klus wordt", gaat Van der Meer verder. "Er spelen meerdere factoren een rol. De situatie is zo dat je voorbereiding anders is dan anders. Ik weet nu nog niet 100% waar we als ploeg staan. We hebben geen internationale wedstrijden kunnen spelen en dus weinig echte spelmomenten gehad. Dat maakt het anders."

Eind vorig jaar liepen enkele spelers uit de Oranje-selectie het coronavirus op. Daardoor lag de voorbereiding ook enige tijd stil. "Die spelers moesten we dan ook weer optrainen. Dat is een van de vele factoren die meespelen, en wat het moelijk maakt om in te schatten hoe ver we zijn", vindt de Veenendaalse keuzeheer. "De laatste oefenwedstrijd tegen BraziliŽ zag er in ieder geval goed uit."

Later deze week verplaatst de Nederlandse ploeg, met onder meer Amersfoorter Thomas Lucas en ook UZSC-speler Benjamin Hessels in de voorselectie, zich van Zeist naar het Van der Valk-hotel in Ridderkerk. "Daar zitten we ook intern vanwege de coronaregels. Voor het toernooi hebben we een verplichte PCR-test en tijdens het OKT volgt nog een coronatest. In het hotel krijgen we ook een sneltest. Het is niet anders", zegt Van der Meer.

Onbewust speelt de olympische kwalificatie van de vrouwen mee"
Harry van der Meer (bondscoach Nederland)


Succes van de vrouwen


Eind januari plaatsten de Nederlandse waterpolovrouwen zich al voor Tokio. Dat zorgt voor een extra drive bij de mannen, denkt de bondscoach. "Onbewust speelt het mee. Het zou mooi zijn als we na lange tijd (in 2000 deden de mannen voor het laatst mee aan de Spelen, red.) met twee ploegen op de Olympische Spelen zijn. Ik heb hun bondscoach Arno Havenga nog veel gesproken, dus wij beleven dat wel mee. Ik zie vaak in Zeist ook wat zij doen, dus dat is alleen maar leuk."

Maar eerst moet Van der Meer zelf nog knopen doorhakken. De voorselectie van Oranje bestaat nu nog uit zeventien spelers, waarvan er nog twee moeten afvallen voor het OKT zondag begint. Daarvoor wacht hij de laatste oefenduels af. "We kunnen allemaal niet wachten om straks in Rotterdam te spelen", sluit Van der Meer af.
De OKT-wedstrijden van de Nederlandse waterpolomannen:

Zondag 14 februari: Nederland-Duitsland (16.00 uur)
Maandag 15 februari: KroatiŽ-Nederland (19.00 uur)
Dinsdag 16 februari: Nederland-RoemeniŽ (19.00 uur)
Woensdag 17 februari: Nederland-Frankrijk (19.00 uur)
Donderdag 18 februari: Rusland-Nederland (19.00 uur)

Vrijdag 19 februari: Kwartfinales (1A-4B, 2A-3B, 3A-2B, 4A-1B)

Zaterdag 20 februari: Halve finales

Zondag 21 februari: Finales (7/8e plaats, 5/6e plaats, 3/4e plaats, 1/2e plaats)


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -