Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Scholen nog dicht, maar sportcompetities starten weer: 'Kan me scheve gezichten voorstellen'

1/2
AMERSFOORT/UTRECHT - Nadat de volleyballers, de korfballers en de basketballers de afgelopen weekenden al waren begonnen aan hun competities, gaat komend weekend ook het waterpolo weer van start. De mannen en de vrouwen beginnen het seizoen met het bekertoernooi, waarna eind februari de competitie begint. Beide competities kennen een enigszins aangepaste opzet.

Zo wordt het bekertoernooi dit seizoen via een poulesysteem afgewerkt. De ploegen spelen in twee poules van zeven waarvan de beste twee zich plaatsen voor de halve finales. "Als iedereen tenminste meedoet", zegt coach Roeland Spijker van de mannen van het Utrechtse UZSC. "Omdat de clubs zelf de testen moeten betalen hangt er wel een prijskaartje aan. Ik hoorde dat sommige teams daarom overwegen niet mee te doen aan de beker."


Korte voorbereiding


UZSC doet in elk geval wel mee, en begint zaterdag meteen met de streekderby tegen ZPC Amersfoort. "We hebben er erg veel zin in", zegt Spijker, die de beker zeker niet beschouwt als een vriendschappelijk toernooitje om wedstrijdritme op te doen. "Het is een serieus toernooi, je kunt in Nederland maar twee prijzen per jaar winnen. De motivatie om een prijs te winnen is groot bij de jongens."

In het bekertoernooi moeten de ploegen het overigens stellen zonder hun internationals. Die spelen de komende tijd met de nationale mannen- en vrouwenploegen het Olympisch Kwalificatie Toernooi. Als de competitie eind februari begint, zijn ze er wel weer bij. In zowel de competitie als de bekerpoule spelen de ploegen dit jaar slechts ťťn keer tegen elkaar.

 Tim de Meij is nog steeds niet helemaal hersteld na Corona Tim de Meij is nog steeds niet helemaal hersteld na Corona | Foto: Orange Pictures

UZSC mocht op 2 januari beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Al na drie weken wacht de eerste officiŽle wedstrijd voor de ploeg van Roeland Spijker. "Dat is als voorbereiding misschien te kort om volledig fit te zijn, maar we willen heel graag weer spelen. Dus moeten we maar voor lief nemen dat het niveau in het begin wat lager zal zijn. Maar daar heeft iedereen last van."


Sporten moreel verantwoord?


Uiteraard wordt ook bij UZSC regelmatig getest. Tot nu toe is iedereen in de tweede golf gespaard gebleven. Dat was anders in de eerste golf, toen er bij de Utrechtse club een heuse uitbraak was. Grootste slachtoffer daarvan was Tim de Mey. "Die begint nu pas weer op zijn oude conditieniveau te komen", aldus Spijker. "Hij slaat af en toe nog een training over. Maar doordat hij veel spierkracht heeft verloren, is hij nog niet zo fit als hij voor zijn ziekte was."

Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport"
Roeland Spijker, coach UZSC

Dat roept ook de vraag op of het moreel niet knaagt aan de topsporters. Zij mogen in groepen trainen en wedstrijden spelen terwijl de scholen nog een tijd dichtblijven. "Ik kan me wel voorstellen dat er scheve gezichten zijn richting de topsport", zegt Spijker daarover. "Maar wij hebben de beslissing om weer te gaan spelen niet zelf genomen." Toch heeft bijvoorbeeld de handbalbond besloten de competities, hoewel het mag, niet te hervatten. Het NHV vindt het onverantwoord.

"Ik denk dat je als topsporter makkelijker in een bubbel kan blijven dan iemand die naar school gaat", zegt Spijker daarover. Maar UZSC wil wel zijn verantwoordelijkheid nemen, stelt de coach. "We hebben wel een voorbeeldfunctie. We hebben dus afgesproken dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken. En als een speler zich daar niet aan wil commiteren, moet hij dat zeggen. Maar dan komt hij niet in de bubbel en speelt hij geen wedstrijden."
De bekerwedstrijden ZPC Amersfoort - UZSC (mannen)en Polar Bears - UZSC (vrouwen) zijn zaterdagmiddag live te volgen via Radio M Utrecht.
De waterpoloclubs hebben, net als basketbalclub Utrecht Cangeroes, op ons verzoek hun aanvangstijdstip aangepast aan de uitzendtijden van Namen & Rugnummers.


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -