Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Topsportcoaches: 'Lastig trainen zonder stip op de horizon'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Topsportcoaches hebben in deze Coronatijd een pittige uitdaging. Zij moeten hun selecties gemotiveerd zien te houden tijdens de trainingen, terwijl die trainingen aangepast zijn en niet gericht zijn op wedstrijden. Want wanneer er weer gespeeld wordt, is onbekend. "Dit jaar niet meer, vrees ik", zegt Roeland Oltmans, coach van de hockeymannen van Kampong.

Zijn collega Roeland Spijker van de waterpoloŽrs van UZSC kijkt met enige jaloezie naar het betaalde voetbal. Want de profvoetbalcarroussel draait, ondanks veel besmettingen, gewoon door. "Als wij net zo vaak getest zouden kunnen worden, konden we gewoon spelen", zegt Spijker. "Als de maatregelen rond de wedstrijden hetzelfde blijven, is dat veilig."

Spijker rekent, net als Oltmans, niet op een snelle hervatting van de competitie. "Officieel moeten we volgende week spelen. Die wedstrijd is nog niet afgelast, maar ik kan me niet voorstellen dat die doorgaat. Ik denk niet dat we de competitie voor december hervatten."


Trainen wordt een uitje


"Trainen als voorbereiding op een wedstrijd is anders dan trainen terwijl je niet weet wanneer je weer een wedstrijd mag spelen", stelt Spijker. Dat kan demotiverend werken. "De wedstrijden, dat is waar je het voor doet. Die competitie heb je nodig om het beste uit jezelf te halen. Aan de andere kant merk ik dat de jongens het wel lekker vinden om even de deur uit te kunnen om te trainen."

 Roeland Spijker: 'Competitie nodig om het beste uit jezelf te halen' Roeland Spijker: 'Competitie nodig om het beste uit jezelf te halen' | Foto: Orange Pictures

Die trainingen moeten uiteraard wel aangepast worden. "Sowieso mis ik zeven internationals, die zitten in een bubbel bij het Nederlands team en blijven daar om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden", zegt Spijker. "En verder mag je wel met 30 man in het bad liggen, maar je mag maar in groepjes van vier trainen. Dat betekent dat je fysiek werk doet en op afronden traint, iets tactisch doen zit er niet in."


Geen halve competitie


In het amateurvoetbal wordt al hardop nagedacht over de optie om desnoods een halve competitie af te werken. Kampong-coach Roelant Oltmans ziet dat niet zitten. "Voor lagere niveaus is dat misschien een idee, maar voor de topcompetities is het onwenselijk. Tegelijk moet je niet teveel wedstrijden in korte tijd gaan spelen", vindt Oltmans. "Je wilt je topspelers niet overbelasten in de aanloop naar de Olympische Spelen. Dat is het belangrijkste toernooi van het jaar."

Je wilt je topspelers niet overbelasten in de aanloop naar het belangrijkste toernooi van het jaar"
Roelant Oltmans (Kampong)

Daarom wordt ook nagedacht om de herstart van de hockeycompetitie na de winterstop naar voren te halen. Die hervatting staat nu gepland voor half maart. Wat Oltmans betreft kan dat best ťťn of twee maanden eerder gebeuren. "Het enige probleem dat we zouden kunnen hebben is dat we niet op onze watervelden kunnen spelen als het echt koud wordt. Dan wordt het ijshockey. Maar het is wel de manier om de competitie uit te spelen zonder de internationals over de kling te jagen."

In de tussentijd traint ook Oltmans met viertallen. "Maar dat moet natuurlijk geen eeuwigheid duren, een stip op de horizon zou fijn zijn." De Kampong-coach heeft daarnaast te maken met een ander probleem. "Wij hebben tien spelers die vaak met veel weerstand trainen bij het Nederlands team en bij Jong Oranje, en tien spelers die niet bij die selecties zitten." Oltmans wil voorkomen dat de afstand tussen die twee groepen te groot wordt. "Ik moet die tweede groep een groot compliment maken, want die trainen echt heel goed."


Reageren op dit bericht? Mail naar sport@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Sportoverzicht

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -