Neparts die botoxinjecties zette en medisch advies gaf, werkte ook op Utrechtse huisartsenpost

© Fernando Zhiminaicela, Pixabay
AMERSFOORT - Ze zette botoxinjecties, gaf medisch advies en nam onderzoekjes af bij mensen die een ingreep moesten ondergaan, maar een arts was ze niet. En daarom moest de Amersfoortse Özlem Ü. vandaag terechtstaan in de rechtbank in Zwolle. Het Openbaar Ministerie eiste anderhalf jaar cel tegen de 33-jarige vrouw.
Wat het Openbaar Ministerie de vrouw het meest aanrekent, is dat de vrouw twee nachtdiensten heeft gedraaid bij een huisartsenpost in Utrecht. Daar zou ze onder anderen een 22-jarige vrouw met een hoofdwond behandeld hebben, en een 43-jarige man met pijn op de borst van medisch advies hebben voorzien. Ook zegt het OM dat de vrouw toen medicijnen heeft verstrekt. Het verhaal over de nachtdiensten werd vandaag door de vrouw ontkend, zag een verslaggever van RTV Oost die bij de zitting aanwezig was.
Ik beken alles, maar dat heb ik niet gedaan.
Özlem Ü.
"Ik beken alles, maar dat heb ik niet gedaan", zei de vrouw over het verhaal over de huisartsenpost. "Ik ben daarover meermaals urenlang verhoord, maar ik kan niet bekennen wat ik niet heb gedaan."

Meerdere instellingen

De vrouw werkte door heel het land bij medische instellingen. Ze kwam onder meer bij het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en het Alrijne Ziekenhuis in Alphen aan de Rijn over de vloer. Ze werd zelfs aangenomen als arts en arts in opleiding cardiologie. "Maar op momenten dat ik iets met patiënten moest doen, meldde ik me ziek", zei de vrouw vandaag. De ziekenhuizen namen in de proeftijd afscheid van haar.
De Amersfoortse liep tegen de lamp bij het Deventer Ziekenhuis toen ze solliciteerde naar een baan op de spoedeisende hulp met de naam van iemand wiens zus daar werkte. Het ziekenhuis deed aangifte, waarop ze werd aangehouden. De vrouw gebruikte vaker de BIG-registratie (een verplichte registratie van artsen) van iemand anders en heeft volgens het OM een artsendiploma, curriculum vitae en paspoort vervalst.
De vrouw heeft huidkanker gehad, kon haar studie niet afmaken, en ontwikkelde daardoor psychische problemen. Ze is na psychologisch onderzoek deels ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag anderhalf jaar celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen haar. Het OM wil ook dat ze een meldplicht krijgt bij de reclassering en dat ze zich verder laat behandelen.
Over twee weken volgt de uitspraak in de zaak.