Beperking of niet, kerstbomen verkopen kunnen deze mannen als de beste: 'De piek mag het plafond niet raken'

PROVINCIE UTRECHT - Met het Sinterklaasweekend nog voor de deur, zijn sommigen al in de kerstsfeer. Zo ook in Baarn. Daar verkopen de mannen van Bosgroep Pijnenburg al 25 jaar lang kerstbomen. Ze hebben bijna allemaal een verstandelijke beperking en kerstbomen verkopen, kunnen ze als de beste.
Mannen van dagbesteding kiezen de mooiste kerstboom uit
"Hoe groot mag-ie zijn?" Het is de hamvraag bij het uitkiezen van een heerlijk geurende dennenboom. Láten uitkiezen, welteverstaan. Fred Bos heeft namelijk vrijwel altijd direct beet als een klant 'm vertelt wat die wil. Ook nu weer. Een mevrouw zoekt een boom niet groter dan zijzelf en wanneer Bos er vastberaden één rechtop zet, bevestigt ze meteen: "Dit is 'm."
Van de 25 jaar dat de mannen van Bosgroep Pijnenburg kerstbomen verkopen, is Bos er al zeker de helft van de tijd bij. De prikkende fijnsparren pakt hij inmiddels "gewoon" met zijn blote handen vast en klanten adviseert hij kordaat: "Wilt u een grote, dan moet u er wel op letten dat de piek niet tegen het plafond aan zit. Dat is geen gezicht."
Hij gooide de boom in de auto en die kwam er voor weer uit.
Hans van Esschert, begeleider

Traantje laten én veel lachen

Normaal gesproken werkt de groep op een landgoed achter Paleis Soestdijk. Het zijn allemaal mannen met een verstandelijke beperking of moeilijk verstaanbaar gedrag. Dat betekent dat ze soms bijvoorbeeld agressief of onrustig kunnen zijn. "En als het even teveel wordt, moeten ze weleens een traantje laten", vertelt begeleider Hans van Esschert.
Toch wordt er vooral veel gelachen. Bijvoorbeeld toen er per ongeluk een kerstboom door een voorruit van een auto belandde. Van Esschert vertelt: "We hebben weleens meegemaakt dat een man zei: gooi de boom maar in de auto. We zeiden nog: laat die jongen dat nou maar niet doen. Toch mocht het. Hij gooide de boom erin en die kwam er voor weer uit. Dat was een ongelukje."

Soepel door de netmachine

In de loop der jaren is kerstbomen verkopen voor de medewerkers gesneden koek geworden. "Jongens, nog iets doordrukken", zegt Bos, waarna een boom soepel door de netmachine wordt geloodst. Een kruis onder de boom spijkeren gaat even niet, maar dat ligt vandaag aan zijn gladde regenbroek. "Bij m'n gewone werkbroek glijdt-ie niet weg", legt Bos uit.
Voor de inwoners zijn de mannen en hun bomen na 25 jaar niet meer weg te denken uit Baarn. Een klant van het eerste uur vertelt: "Ik word altijd heel vriendelijk geholpen. Mijn boom is er gewoon altijd." Ze is er misschien vroeg bij, maar kan niet wachten haar boom op te tuigen. "Als ik straks thuiskom: netje eraf en lampjes erin!"
De opbrengst van de bomenverkoop gaat naar de bosgroep zelf. De mannen kopen er bijvoorbeeld werkkleding van voor tijdens het klussen op de dagbesteding.