Uitgebreide lunch of uren eerder aan het diner: horeca zoekt oplossing na persconferentie

PROVINCIE UTRECHT - Om 00.00 sluiten, om 22.00 sluiten en nu weer om 20.00 alle gasten de deur uitsturen vanwege de nieuwe corona-regels. Er wordt veel gevraagd van de flexibiliteit van de horeca in deze pandemie. Restaurant Kasteel Heemstede in Houten heeft ervoor gekozen om vooral weer te denken in mogelijkheden en kwam met een creatieve oplossing. "We hebben ons gewoon weer aangepast aan de nieuwe regels, we beginnen om 11.30 uur al met de lunch en voor het diner tussen 16.30 en 17.00 uur."
Ollie Schuiling, chef-kok en eigenaar, erkent dat het alles behalve ideaal is, maar het is niet anders. "Ik heb vrijdagavond een beetje met een nep-glimlach op mijn gezicht het diner gedraaid en naar huis gegaan 's nachts. En toen ben ik heel goed gaan nadenken wat ik nu moet doen?"
Uitgebreide lunch of uren eerder aan het diner: horeca zoekt oplossing na persconferentie
Uitkomst van het nachtelijke denkmoment is dat hij meteen zijn gasten wilde bellen en bijpraten. "Zaterdagochtend zijn we gelijk begonnen en hebben we mensen ook gezegd dat wij niks aan de regels kunnen doen. Maar dat we hen toch willen dienen en hebben we onze nieuwe regels uitgelegd."

Flexibiliteit van de gast

Nu een paar dagen later is iedereen gewend aan het nieuwe normaal en loopt het eigenlijk weer op rolletjes. Schuiling: "We willen gewoon laten zien wat we doen en we gaan geen concessies doen op kwaliteit. Dat vind ik heel belangrijk. Normaal komen de gasten om gasten om 18.30 uur binnen. Maar in anderhalf uur kan ik niet mijn diner serveren. Dus daarom vragen we de flexibiliteit van de gast en daar wordt goed op gereageerd."
Luister hier naar het volledige interview met de eigenaar en chef-kok van Restaurant Kasteel Heemstede in Houten
Het bestellen van maaltijdboxen is daarom nooit een optie geweest bij het Houtense Kasteel Heemstede. "Door kwaliteitsredenen hebben wij dit vooral niet gedaan. Het is een hele goede manier om te overleven, maar wij hebben het tot nu toe gedaan met de steunmaatregelen van de overheid en dat was goed te doen."

Bezorgen of afhalen

Restaurant Tijm in Utrecht bezorgt wel maaltijden en probeert daarmee verloren inkomsten te compenseren. Door de vervroegde sluitingstijd serveert het restaurant de helft minder diners. "Dat gaan we wel voelen", zegt Luna Sterre Holman van Tijm. "We hopen dat de bezorging verder aantrekt maar dat heeft ook weer een nadeel want je moet een best groot deel aan de bezorgdiensten afstaan."
Voor het restaurant zou het afhalen van maaltijden dus ideaal zijn maar omdat het kouder wordt ziet Holman dat klanten het eten toch liever laten bezorgen. "We hopen eigenlijk dat mensen toch weer avondwandelingen gaan doen en het eten zelf komen ophalen", zegt ze.
Ook hier zijn de gasten bereidt om eerder aan te schuiven. "Ik merk dat mensen laat gaan lunchen of echt heel vroeg dineren en zelfs al om 19.00 uur soms weer weggaan. Ook voor bezorging krijgen we nu al bestellingen om 16.00 uur. Dat is echt veel eerder dan normaal."

2G

Een maatregel die alles weer op zijn kop kan zetten, is de 2G-regel. Het kabinet spreekt daarover maar er is nog niks besloten. Bij 2G krijg je alleen een QR-code als je gevaccineerd bent of genezen van corona. Een negatieve coronatest is niet meer voldoende. Mocht het ingevoerd worden, dan mag de horeca-eigenaar zelf beslissen of hij onder die voorwaarden open wil. Het voordeel is dat je dan niet op 20.00 uur alweer hoeft te sluiten.
Bij Kasteel Heemstede zien ze om die reden de 2G-regel wel zitten. "Ik ben nu al akkoord. Vaccineren is voor iedereen wel een vrije keuze alleen ben ik er wel achter gekomen dat je in zo'n crisistijd ook een beetje voor jezelf moet kiezen", zegt Schuiling. "Er mag nu ook wel een betere tijd komen voor de horeca. Ik hoop dat het met die 2G-regels weer wat beter gaat. Het gaat wel om centjes verdienen en je zaak te laten overleven."