'OMT adviseert korte lockdown, daarna 2G', burgemeesters bijeen in Veiligheidsberaad

Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht bij een eerder Veiligheidsberaad. Dit keer is de vergadering digitaal.
Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht bij een eerder Veiligheidsberaad. Dit keer is de vergadering digitaal. © ANP
UTRECHT - Vanwege de ernstige coronasituatie adviseert het Outbreak Management Team het kabinet om kortstondig "lockdown- achtige maatregelen" in te stellen. Dat melden bronnen aan de NOS. Onbekend is of het kabinet het advies overneemt. Vandaag is er overleg in het Cathuis, morgenavond is er een persconferentie.
Twee weken zouden bioscopen en theaters dicht moeten en evenementen moeten worden geschrapt. Het OMT wil naar verluidt ook de horecatijden en groepsgroottes beperken. Scholen zouden wel open kunnen blijven. Na de korte lockdown zou de '2G-regel' moeten worden gevoerd. Ongevaccineerden kunnen dan geen QR-code meer krijgen, ook niet na een negatieve test.
Het Veiligheidsberaad praat vanavond over nieuwe coronamaatregelen. De 25 burgemeesters van het beraad, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht, zijn als voorzitter van de veiligheidsregio's verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van coronamaatregelen. De burgemeesters vergaderen digitaal. Demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus is daar in elk geval bij en waarschijnlijk ook demissionair coronaminister Hugo de Jonge.
De burgemeesters hebben al vaker benadrukt dat handhaven van maatregelen een grote belasting is, vooral als elke gemeente daarin eigen beleid moet bepalen. De burgemeesters vinden ook dat de verantwoordelijkheid voor het beheersen van de coronacrisis bij burgers en ondernemers ligt. Handhaving is wat hen betreft het sluitstuk.
Afhankelijk van de mogelijke aanscherping van de regels zal in de vergadering mogelijk ook gesproken worden over de intocht van Sinterklaas zaterdag. Als er opnieuw strenge maatregelen komen, kunnen intochten een probleem worden.
Een aantal gemeenten, zoals Amersfoort, heeft het Sinterklaasfeest al aangepast vanwege de oplopende besmettingen. In Utrecht, Maarssen en Breukelen hebben de organiserende comités helemaal afgezien van een intocht. Ook de gemeente Veenendaal oordeelde dat het onthaal van de goedheiligman en zijn pieten niet door kan gaan.