Staatsieportretten van Beatrix uniek in de wereld: 'Ze zijn niet zo statisch'

VIANEN - Prinses Beatrix is ontelbare malen vereeuwigd. Ook door kunstenaars, als vrij werk of als officieel portret. Haar staatsieportretten zijn uniek in de wereld. Een deel hangt nu in het stedelijk museum in Vianen. Conservator Werner van den Belt: "Waar zij in verschilt met alle andere staatsieportretten die we kennen over de wereld, is dat ze niet zo statisch zijn. Ze hebben niet de hermelijnen mantel of de symbolen. Het hoeft ook niet één op één te lijken. Voor Beatrix was het heel belangrijk dat het echte kunstwerken waren. Het mag creatief zijn."
Beatrix in de kunst
Tot de uitvinding van de fotografie waren staatsieportetten die op openbare plekken hingen voor de meeste mensen de enige manier waarop ze een afbeelding van het staatshoofd konden zien. In het museum hangen niet alleen staatsieportretten, maar ook werken die op eigen initiatief van de kunstenaar zijn gemaakt. Zoals een potret dat bestaat uit zo'n 2000 postzegels.Werner: "Het is gebaseerd op de foto van de postzegel. Als je dichtbij staat zie je dat het niet alleen postzegels van Beatrix zijn, maar ook van haar moeder Juliana en grootmoeder Wilhelmina."
Beatrix in 2000 postzegels
Beatrix in 2000 postzegels © RTV Utrecht
Ook wereldberoemde kunstenaars hebben Beatrix geportretteerd. Zoals de Amerikaanse pop-art kunstenaar Andy Warhol. Er ligt in het museum een catalogus die Andy Warhol heeft gesigneerd: 'To your majesty queen Beatrix, love Andy Warhol'.
Met de tentoonstelling Beatrix in Beeld viert het stedelijk museum Vianen haar 50ste verjaardag. Hij is nog te zien tot en met 31 januari 2022.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.