Skiles voor kinderen met Down: 'Plezier staat voorop'

NIEUWEGEIN - Op de lange latten van de piste roetsjen: dat kunnen ook kinderen met het syndroom van Down vanaf dit jaar doen bij Skipiste Nieuwegein. Normaal gesproken moeten zij, vanwege hun beperking, vaak dure privélessen volgen. Om ze goedkoper én in groepjes toch van het skiën te laten proeven, organiseert Skipiste Nieuwegein nu speciale 'G-skilessen'.
Skiles voor kinderen met Down: 'Plezier staat voorop'
Emily (10) uit Houten is een van de deelnemers. Haar vader laat weten dat ze nooit eerder op ski's heeft gestaan, maar dat maakt haar niets uit. Vol lef en gestoken in een zilveren jas met eenhoorncapuchon roetsjt ze binnen de kortste keren naar beneden. "Zelf doen", laat ze haar lerares regelmatig weten, waarna die besluit dat haar leerling toch de eerste les al van een steilere helling af mag.
"Het gaat vooral om het plezier", vertelt lerares Manon van Rietschoten. Ze loopt al langer rond met het idee om skiles te geven aan kinderen met het Downsyndroom. "Ik vind het gaaf dat ook deze kinderen de kans krijgen om samen met andere kinderen te leren skiën." Sommige aanwezige ouders hopen hun kind na de lessen mee te kunnen nemen op wintersport.
We lachen vooral veel met z'n allen.
Manon van Rietschoten, skilerares

Maatschappelijk initiatief

Volgens Van Rietschoten kan iedereen leren skiën. Al verlopen deze lessen soms anders dan verwacht. "De kinderen zijn allemaal hartstikke enthousiast, dus dat is gelijk aan kinderen zonder beperking. Soms nemen we alleen wat meer tijd om bijvoorbeeld te gaan zitten en lekker om ons heen te kijken." Een leraar verkleed als pinguïn deelt high fives uit. "We lachen vooral veel met z'n allen."
De G-skilessen zijn een maatschappelijk initiatief zonder winstoogmerk. Ouders betalen alleen een bijdrage voor de onkosten om ervoor te zorgen dat de lessen voor zoveel mogelijk kinderen met het syndroom van Down toegankelijk zijn. "We willen graag dat elk kind plezier kan beleven aan wintersport", aldus Viviane Bronkhorst, bedrijfsleider van Skipiste Nieuwegein.

In pizzapunt naar benden

Emily heeft de smaak te pakken. "Kijk eens!", roept ze naar haar vader en ander publiek langs de kant, terwijl ze met de handen op haar knieën - in pizzapunt - afdaalt. Ze vertelt: "Ik ging heel snel, want de baan is glad door het water." Aan haar lerares laat ze weten ooit ook skiles te willen gaan geven. De eerst vlieguren op de piste zijn alvast gemaakt.