OM wil inzage in chatberichten kroongetuige Nabil B. inperken na lek

Extra veiligheidsmaatregelen bij de beveiligde rechtbank in Amsterdam.
Extra veiligheidsmaatregelen bij de beveiligde rechtbank in Amsterdam. © ANP
AMSTERDAM/PROVINCIE UTRECHT - Het Openbaar Ministerie wil de inzage in een enorme hoeveelheid chatberichten van Nabil B., de Utrechtse kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, aan banden leggen. Volgens het OM hebben advocaten meerdere journalisten inzage gegeven in de berichten, tegen de afspraken in. Daarmee zijn er "veiligheidsrisico's" ontstaan voor mensen die in de berichtenreeks worden genoemd, aldus het OM.
De berichten zijn afkomstig van een iPhone, die B. een tijd lang stiekem op zijn cel heeft gehad. Een aantal ervan was al eerder openbaar geworden omdat ze op zittingen in het proces werden besproken. Dinsdag publiceerde het AD er nog meer, hoewel B.'s advocaten dat in een kort geding hadden geprobeerd te voorkomen.

Laptop

Volgens het OM is het zonneklaar dat het advocaten zijn die de berichten hebben gelekt. De raadslieden kregen de 36.000 berichten op een speciaal verstrekte laptop. Dat is volgens OM "niet langer verantwoord". Justitie wil dat advocaten alleen nog bij de berichten kunnen in een "gecontroleerde omgeving", zoals een politiebureau, en vroeg de rechtbank dat op te leggen.
De advocaten van de verdachten in Marengo zijn gebrand op de appjes omdat ze mogelijk de betrouwbaarheid van kroongetuige B. ondergraven. B. zegt er onder meer in dat hij "het maximale" voor zichzelf uit zijn afspraken met justitie wil halen.

Moord op Peter R. de Vries

Het enorme proces rond een serie onderwereldmoorden, afrekeningen en voorbereidingen daartoe is vanmorgen hervat. Het is voor het eerst dat de betrokkenen weer in de rechtszaal bijeen zijn sinds de moord op Peter R. de Vries, de misdaadverslaggever die vertrouwensman van kroongetuige Nabil B. was. Advocaat Onno de Jong sprak in een korte verklaring van "het meest verziekte en meest vergiftigde proces ooit".
De Jong die aanvoerde dat De Vries bij de verdediging van B. hoorde zei dat de recente moord een "verwoestende invloed" heeft gehad op het team en op de kroongetuige. "Voor Nabil is het de derde keer dat hij na de moord op iemand uit zijn directe omgeving moet opstaan en door moet." De Jong verwees daarmee ook naar de fatale aanslagen op B.'s broer Reduan en zijn toenmalige advocaat Derk Wiersum.

Doodssluiers

Het proces "gaat altijd door", aldus de raadsman, "al hangen er tien doodssluiers overheen". Hij riep de rechtbank op om "op te staan, om te laten zien waar de rechterlijke macht voor staat en dat de rechtsstaat zich niet laat intimideren, om niets meer te dulden".
"Wij gaan weer aan het werk", zei De Jong. "Ik doe dat met hele grote tegenzin. Ik zou hier liever niet meer zijn, u allen niet meer hoeven zien." De raadsman voegde daar aan toe dat hij en zijn collega Peter Schouten er alles aan zullen doen het proces tot een goed einde te brengen. "We verwachten van alle deelnemers hetzelfde."

Saïd R.

Tijdens de eerste zittingsdag na de hervatting werd ook duidelijk dat Utrechter Saïd R., de vermeende rechterhand van kopstuk Ridouan T. uit Vianen, nog altijd niet in Nederland is. Ruim twee maanden geleden bepaalde het hooggerechtshof in Colombia dat R. uitgeleverd mag worden. Het Openbaar Ministerie gaf toen aan te verwachten dat dat "op korte termijn" zou gebeuren. Dinsdag werd die verwachting nog eens herhaald in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
In Marengo staan zeventien verdachten terecht, inclusief Saïd R. en twee van zijn broers. Het proces draait om zes liquidaties en een aantal pogingen en voorbereidingen daartoe.