Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

50 jaar nadat het verdween zit het Spreukenhuisje in Soest nog steeds in het collectief geheugen

1/3
SOEST - 'Wie niet oud wil worden moet jong sterven', 'moeders stem is de mooiste muziek', 'alle mannen weten het beter dan andere mannen.' Voor oude volkswijsheden moest je in Soest zijn. Daar stond in het centrum een pottenbakkerij die hand geschilderde bordjes met spreekwoorden en andere wijsheden maakte.

Het Spreukenhuisje in Soest is nog lang niet vergeten


Alle bordjes werden met de met de hand gemaakt en beschilderd. Daar ging ook wel eens wat mee mis. Iemand van de VVV dacht in die tijd: weggooien is zonde. René van Hal van museum Soest: "Die zei tegen de pottenbakker: zou het niet leuk zijn als je al die bordjes aan de buitenkant van je oude huisje inmetselt, zodat we er een toeristische attractie van kunnen maken?"

Dat bleek een gouden greep. Met busladingen tegelijk kwamen de toeristen uit de hele wereld naar Soest om het Spreukenhuisje te zien. De pottenbakker speelde daar handig op in door ook bordjes met spreuken in andere talen te maken. Mensen uit de buurt lieten ook bordjes maken bij een speciale gelegenheid. René: "Er werd een concours Hippique georganiseerd, prinses Beatrix deed daaraan mee op haar paard en Prins Bernhard reikte de prijzen uit, waaronder deze bordjes."

 In het museum Soest is het Spreukenhuisje nagebootst In het museum Soest is het Spreukenhuisje nagebootst | Foto: RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen

50 jaar geleden, in 1971 werd het Spreukenhuisje afgebroken. Na een noodlottig ongeval van een van de medewerkers van het bedrijf had de eigenaar er geen zin meer in en raakte het huisje in verval. Maar het blijft in de herinnering voortleven. Jaren later werd door een buurtvereginging het huisje nagebouwd op een wagen die meereed tijdens een historische optocht. En in museum Soest is een deel van het huisje nagebootst. De bordjes komen nog steeds binnen.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -