Wat doet Utrecht al wel in het opvangen van water na hevige regenval?

Wat doet Utrecht al wel in het opvangen van water na hevige regenval?
Wat doet Utrecht al wel in het opvangen van water na hevige regenval? © RTV Utrecht
UTRECHT - RTV Utrecht staat deze week in het teken van de 'Week van het water'. Deze week leest en ziet u meer over de kwaliteit en smaak van drinkwater, de problemen en oplossingen rondom hoosbuien die vaker voorkomen. Wat doet Utrecht in het opvangen van water van piekbuien? We nemen een kijkje in Zegveld waar een 'badkuip' is aangelegd die moet zorgen voor droge voeten in Woerden.
In deze 'badkuip' kan 100.000 kuub water worden 'geparkeerd' na hevige regenval.
In deze 'badkuip' kan 100.000 kuub water worden 'geparkeerd' na hevige regenval. © RTV Utrecht

De badkuip

Deze zomer lopen door hevige hoosbuien in Limburg de straten en kelders van huizen onder water. Of dit soort taferelen ook in onze provincie kunnen gebeuren? "Ja", zegt dijkgraaf Jeroen Haan: "In Limburg heb je wel het probleem dat je heuvels hebt waar het water als het ware op één punt bij elkaar komt. Hier op het vlakke land is het water beter verspreid. Maar je hebt overal locatiespecifieke problemen."
In Zegveld is daarom een plek ingericht in het landschap waar 100.000 kuub water in kan worden opgeslagen. Rayonmedewerker van het waterschap De Stichtse Rijnlanden Tom van Roon: "Bij grote wateroverlast laten we water vanaf de boezem in de waterparkeerplaats stromen." De grond die bij het afgraven van de 'badkuip' over was, is gebruikt om een nieuwe dijk rondom de berging aan te leggen.
Als de berging volloopt met water dan zakt het hoofdwatersysteem een paar centimeter. Dat klinkt niet veel maar dat is volgens de dijkgraaf van essentieel belang: "Dat kan net het verschil maken en ervoor zorgen dat de inwoners van Woerden beschermt worden tegen wateroverlast."
Week van het water: Wat doet Utrecht al wel in het opvangen van water na hevige regenval?

Drijvende woningen

Jeroen Haan: "Ik maak me wel zorgen om de toekomst. Je ziet dat het klimaat aan het veranderen is. Er komen langere perioden van droogte en heftigere regenbuien die echt op één plek blijven hangen. En die buien zijn moeilijk te voorspellen." Er wordt dan ook hard gewerkt aan oplossingen zodat we in Nederland zo min mogelijk last hebben van de gevolgen van de klimaatverandering. Haan: "Waar we bijvoorbeeld rekening mee kunnen houden is in de bouw van nieuwe woningen. We moeten goed kijken waar we woningen neer kunnen zetten. En ook hoe we de woningen mee kunnen laten bewegen met het weer en het klimaat." Hij stelt dat woningen op palen of zelfs drijvende woningen een oplossing kunnen zijn: "Om te zorgen dat de gevolgen van de klimaatverandering ook in de woningwijken kunnen worden opgevangen."
Het is deze week bij RTV Utrecht de Week van het Water. De hele week kunt u op televisie genieten van documentaires en programma's over water. Vandaag kunt u kijken naar de Utrechtse topwetenschapper Maarten Kleinhans over de vraag: waarom zou Nederland vaker moeten overstromen? U ziet het tussen 12:00 en 17:00, ieder uur bij RTV Utrecht.

Iedere dag is ook het programma Verhalen van de Eem te zien. Presentatrice Evelien de Bruijn volgt de rivier de Eem, van Amersfoort tot het Eemmeer. In deze aflevering gaat ze van Baarn naar het weidegebied van Eemnes.