Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

'Glastrid' maakt kralen om overledenen te herdenken: 'Daarmee hoop ik dat mensen verder kunnen in de verwerking'

1/6
NIEUWEGEIN - "As is er in principe voor glas een vreemde. Dus je kan een heel kleine hoeveelheid erin gebruiken." Astrid van Beusekom zit in haar atelier aan haar werkbank. Oneindig veel tangetjes, gereedschappen en benodigdheden vullen het bureau. Ze legt uit hoe ze een herdenkingskraal maakt, in dit geval voor een meisje dat de as van haar kat bij zich wil dragen in het sierraad. Een brander met paars vuur als haar belangrijkste instrument in het midden: "Ik begin met een laag van het gekleurde glas. Als dat heet is dan rol ik het door de as heen, en dan ga ik dat bedekken met een transparant glas."

'Met glasbranden kan je oneinig variŽren, dat maakt het zo leuk'


Herdenkingskralen zijn niet de enige kralen die ze maakt. Ze heeft er thuis duizenden liggen en er is er geen een hetzelfde. Met diverse brand en bewerkingstechnieken weet ze prachtige glazen creaties te maken. Met glas kan je volgens Astrid oneindig blijven variŽren en daarom is het ook zo leuk!

 Astrid werkt aan een implosiekraal Astrid werkt aan een implosiekraal | Foto: RTV Utrecht

Astrid vindt glas branden heerlijk. Ze ging ooit op een cursus en vond het zo leuk dat ze daar meteen alle benodigde spullen aanschafte. Ze was verkocht! Ze kan zich uren terugtrekken in haar atelier om lekker te branden. Astrid is een echte glas-verslaafde!

Op deze manier kan je iemand toch heel dicht bij je dragen."
Astrid van Beusekom

 De witte spikkels is de as van een overleden kat De witte spikkels is de as van een overleden kat | Foto: RTV Utrecht

"Mensen zeggen ook vaak, 'waarom maak jij hier je werk niet van', maar als het je werk wordt dan wordt het een verplichting en dan is het niet meer iets wat je voor jezelf doet. En dit is echt voor mezelf."

 Astrid kan zich uren terugtrekken in haar glasatelier Astrid kan zich uren terugtrekken in haar glasatelier | Foto: RTV Utrecht

Met haar glazen kralen gaat ze af en toe naar kunstmarkten. Door corona zijn er nu veel afgelast maar in december staat ze op de warme witte winterweken in Soest.

 Voorbeelden van glasimplosies Voorbeelden van glasimplosies | Foto: RTV Utrecht
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -