Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrechtse ziekenhuiscijfers verdubbeld, terwijl aantal besmettingen stabiliseert

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronapatiŽnten in Utrechtse ziekenhuizen is afgelopen week bijna verdubbeld. Vorige week telden UMC Utrecht, St. Antonius Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum en het Diakonessenhuis zestien mensen met COVID-19. Vandaag waren het er 31.

Vooral de verpleegafdeling van het Antonius in Nieuwegein zag een forse toeloop, van drie naar twaalf bedden. Zeven van de 31 ziekenhuispatiŽnten met een coronabesmetting liggen op de intensive care. Ook het Diak en het Meander hebben nu weer covid-patiŽnten op de IC.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/60f70fcc8b54e]
Het aantal coronabesmettingen nam de afgelopen weken fors toe nadat het kabinet had besloten de virusmaatregelen te versoepelen. Een stijging van de ziekenhuisopnames enige tijd later werd daarom al verwacht, al was het nog even onduidelijk hoe de vaccinatiegraad in Nederland daarbij een rol zou spelen. Mensen die volledig zijn ingeŽnt lopen minder risico op een ernstig beloop van de ziekte en een opname in het ziekenhuis.

Het percentage testen met een positieve uitslag in de GGD-teststraten is afgelopen week van gemiddeld 13,4 procent naar 14,1 procent gestegen. Het aantal positieve coronatests lijkt zich de laatste dagen te stabiliseren. Sinds gistermorgen werden in Nederland 6.823 nieuwe besmettingen geregistreerd, een dag eerder nog 8.903. In de provincie Utrecht daalde het dagcijfer van 623 gisteren naar 426 vandaag.
[Localfocus:https://localfocuswidgets.net/60f70ff9833d6]
Opvallend is overigens dat het aantal nieuwe gevallen bij 18- tot 24-jarigen lijkt af te vlakken. Deze jongeren vormen nog wel de grootste leeftijdsgroep, gevolgd door 13 - 17 jaar en 25 - 29 jaar, maar de grootste toename was afgelopen week onder dertigers (+113 procent), veertigers (+183 procent), vijftigers (+183 procent), zestigers (+246 procent), zeventigers (+272 procent) en tachtigers (+266 procent) te zien.

Vandaag werd ook bekend dat het zogenoemde reproductiegetal, de snelheid waarmee het coronavirus wordt verspreid, naar beneden is bijgesteld tot 1,75. Dat betekent dat een groep van honderd coronapatiŽnten gemiddeld 175 anderen besmet, die het virus op hun beurt overdragen aan 306 anderen. Dat cijfer loopt wel ruim twee weken achter op de werkelijkheid.

Sinds de regels daar zijn aangescherpt lopen steeds minder mensen het coronavirus op in de horeca. Toen de overheid een paar weken geleden feesten weer toestond, leidde dat vrijwel meteen tot een explosie in het aantal nieuwe besmettingen. Van de gevallen waar de herkomst kon worden vastgesteld was afgelopen week zo'n 15 procent te herleiden tot de horeca, tegen 37 procent een week eerder. De week daarvoor ging het om bijna 19 procent. Sinds begin april was de horeca gemiddeld in 3,8 procent van de gevallen de bron.

De thuissituatie is weer, zoals vanouds, de belangrijkste bron. Dit leidde afgelopen week tot bijna 43 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is. Vorige week was dit bijna 28 procent. Ook bezoek aan huis leidt weer relatief vaak tot een positieve test.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -