Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Oliver (18) wordt vandaag de vierde Nederlander in de ruimte: 'Hij hoeft alleen te zitten en te genieten'

UTRECHT - Het is een legendarische dag voor de Nederlandse ruimtevaart. Na Lodewijk van den Berg, Wubbo Ockels en Andrť Kuipers gaat een vierde Nederlander de ruimte in: Oliver Daemen. De pas 18-jarige jongen woont in Brabant, maar hij is van plan komend schooljaar in Utrecht natuurkunde te studeren.

Daemen mag mee met miljardair Jeff Bezos, die een commerciŽle toeristische ruimtevlucht heeft georganiseerd. Toch is het de vraag of de tiener wel helemaal in het rijtje past met Van den Berg, Ockels en Kuipers. "Hij hoeft alleen maar te zitten en te genieten", zegt Ted Meeuwsen van het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. "Het is een vlucht van een minuut of elf, recht omhoog en weer naar beneden."

Ik denk dat het uiteindelijk zo wordt dat we een kaartje kunnen kopen om ergens naartoe te gaan. Naar een ruimteschip, of misschien wel naar een andere planeet."
Ruimtereizen heeft de toekomst, zegt Ted Meeuwsen

Dat was voor de drie Nederlandse voorgangers van Daemen wel anders. Zij moesten maanden of zelfs jaren trainen voor hun ruimtevlucht. En in het ruimteschip verrichtten ze ook allerlei onderzoek.

Hoewel het slechts om een pleziervluchtje gaat, is Meeuwsen behoorlijk jaloers op de Brabantse tiener. "Hoe mooi is het om op die leeftijd zo'n ervaring te krijgen?"


Ruimtereizen steeds gewoner


Meeuwsen denkt dat in de toekomst ruimtereizen steeds normaler wordt. Vooral dit soort commerciŽle tripjes. "We gaan enorme stappen nemen de komende jaren. Ik denk dat het uiteindelijk zo wordt dat we een kaartje kunnen kopen om ergens naartoe te gaan. Naar een ruimteschip, of misschien wel naar een andere planeet."

Het ruimtevoertuig van Bezos wordt naar verwachting om 14.00 uur Nederlandse tijd gelanceerd vanuit Texas. Na het opstijgen gaat het vaartuig naar ruim honderd kilometer hoogte. Daemen en de anderen zijn gewichtloos en zien de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak.

Aan boord van het ruimtevaartuig zitten vier mensen. Een van hen is Bezos zelf, een ander is zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest.


Ticket voor Oliver


Het vierde ticket werd geveild voor het goede doel. Een onbekend persoon betaalde zo'n 28 miljoen dollar (ruim 23 miljoen euro) voor de reis, maar bleek niet te kunnen. Hij of zij gaat mee op een latere ruimtevlucht. Het plekje aan boord mocht worden weggegeven. Daemen, wiens vader ook een bod op de vlucht had uitgebracht, bleek de gelukkige.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -