Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Utrecht wil huizen betaalbaar houden met eigen fonds

UTRECHT - Een fonds dat huizenkopers uit het middeninkomen moet helpen om een huis te kunnen kopen: als het aan de gemeente Utrecht ligt is dat de toekomst. Met zo'n fonds hoopt Utrecht greep te krijgen op de doorverkoopprijs van huizen om ze voor langere tijd betaalbaar te houden.

Een andere gedachte erachter is dat het bijbouwen van betaalbare huizen niet voldoende is om de huidige wooncrisis te bedwingen. Die huizen zijn immers betaalbaar voor de eerste koper, maar zodra die verhuist kan die zijn huis weer voor de marktprijs van de hand doen.


Fors startkapitaal


De gemeente zou het geld uit het fonds gebruiken om huizen aan te kopen. Het fonds zou ook huizen aan woningzoekenden verkopen, met de voorwaarde dat de koper het huis bij vertrek weer terug verkoopt aan het fonds. Op die manier bepaalt het fonds niet alleen de prijs, maar ook aan wie het huis verkocht wordt: met name mensen uit de middeninkomens.

Utrecht is de eerste grote stad die met een dergelijk plan op de proppen komt. De stad wil het fonds opzetten in samenwerking met woningcorporaties, bouwbedrijven, beleggers en ontwikkelaars, en het liefst ook samen met het Rijk en de provincie.

"Hoe meer partijen, hoe meer slagkracht", zegt wethouder wonen Kees Diepeveen. "Er is tenslotte een fors startkapitaal nodig en ook een stevige buffers."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -