Nederland rood op Europese coronakaart: 'Laat je niet verrassen'

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl het buiten miezert, staat in de ANWB-winkel aan de Neude in Utrecht een rij klanten in poncho's voor de balie waar reisinformatie wordt gegeven. Veel van hen willen weten wat 'code rood' betekent voor de reis die ze dachten te gaan maken.
"We gaan niet naar grote steden en we vermijden plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen."
"We gaan niet naar grote steden en we vermijden plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen." © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Nu Utrecht en de rest van Nederland zoals al werd voorspeld rood kleuren op de Europese coronakaart, neemt de onzekerheid over onze zomervakantie drastisch toe. Dat merken ze ook bij toeristenbond ANWB. Concrete antwoorden kan Anne Sophie Peters van de winkel op de Neude nog niet geven. "We hebben een reiswijzer en daar kun je online zien wat per land de maatregelen zullen worden."
Nederland rood

Gezondheidsdienst ECDC, de Europese evenknie van ons RIVM, heeft vanmiddag de regio Utrecht rood ingekleurd op de coronakaart van Europa. Reden is dat in ons land het aantal coronabesmettingen explosief is gestegen. Afgelopen week was Nederland nog oranje met hier en daar zelfs wat groene regio's. Inmiddels geldt voor vrijwel heel Nederland code rood en voor Groningen zelfs donkerrood. Eerder deze week verhoogde Nederland zelf al voor zeven veiligheidsregio's het risiconiveau naar 'zeer ernstig'.

Nederland vormt met landen als Luxemburg, Portugal en Spanje een groep rode en oranje eilanden in een zee van groen. In groene gebieden valt het aantal positieve coronatests vooralsnog mee. Volgens het ECDC vormen Nederlandse reizigers voor de groene landen een risico, omdat ze de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus kunnen meebrengen. Met de nieuwe kaart kunnen landen besluiten om de regels aan te passen voor Nederlanders die vakantie willen komen vieren.

Code rood of niet, twee bezoekers van een kampeerwinkel in Nieuwegein zijn vast van plan om zaterdag naar Frankrijk te vertrekken. "Ik moet wel zeggen dat dat op het platteland is in een achterafgebied", zegt de man van het stel. "Mijn zus heeft daar een grote boerderij. Daar kunnen we gewoon naar toe, we zijn daar helemaal niet zo bang voor.
Maar met de oplopende besmettingen is het volgens hen toch zaak om extra alert te zijn. "We gaan niet naar grote steden en we vermijden plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Daar zijn we nu wel veel voorzichtiger in."
Hard hopen dat het doorgaat

Op vragen die RTV Utrecht aan Instagramvolgers stelde antwoordde iets meer dan de helft van de meer dan duizend respondenten bang te zijn dat hun geplande vakantie niet door kan gaan. Een op de vijf heeft zelfs al actie ondernomen en de reisplannen gewijzigd. De meeste deelnemers aan het onlineonderzoek lijken het aanpassen van de vakantie echter zo lang mogelijk uit te stellen, bijvoorbeeld omdat er al is geboekt én betaald. "Geen geld terugkrijgen en dus heel hard hopen dat het doorgaat", luidde een van de reacties.

Lees ook: Code rood dreigt, veel twijfels over vakantieplannen.

De reiswijzer van de ANWB bedient op dit moment zo'n 1,5 miljoen bezoekers per week. Vooral informatie over Frankrijk, het populairste vakantieland voor Nederlanders, en Duitsland en Italië lijkt in trek. Ook willen mensen weten hoe een gratis coronatest in zijn werk gaat. Onder meer voor gezinnen met kinderen die nog niet (volledig) zijn gevaccineerd kan dat relevant zijn, zegt ANWB-woordvoerder Annelies Tichelaar.
Nederland is sinds vandaag een rood eiland in een zee van groene gebieden.
Nederland is sinds vandaag een rood eiland in een zee van groene gebieden. © ECDC
"Bereid je goed voor en verdiep je in de regels", adviseert Tichelaar. "Die verschillen per land en worden bovendien voortdurend aangepast. Ga dus niet achterover zitten nadat je het een keer hebt gecheckt, maar blijf op de hoogte. Anders laat je je misschien verrassen." Net als de Rijksoverheid verzorgt ook de ANWB updates die je als een alarmberichtje naar je smartphone kunt laten sturen.
Verder raadt de ANWB aan om de gebruikelijke vakantieadministratie niet te vergeten. "Denk aan het checken van je reisverzekering en regel ook eventuele vignetten en milieustickers op tijd", zegt Tichelaar.
Onbezorgd op reis gaan is er ook deze zomer dus niet bij, maar eenmaal op de plaats van bestemming hoopt het echtpaar in de Nieuwegeinse kampeerwinkel alsnog op de verdiende vakantierust. "De voorzieningen zijn prima en men let daar heel goed op. We zijn nooit in een situatie geweest waarin we dachten van 'Oeh...'. Mensen houden afstand, dat is geen probleem."
UNieuws over buitenlandse vakanties nu Nederland zelf rood kleurt