Veel twijfels over vakantieplannen door Europese coronakaart: 'Hard hopen dat het doorgaat'

© Pexels
PROVINCIE UTRECHT - Het zat er al aan te komen en nu is het zo ver. Nederland is rood gekleurd op de Europese coronakaart. De status is veranderd door het grote aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land. Uit een poll van RTV Utrecht op Instagram blijkt dat die situatie een hoop Utrechters zorgen baart. Voor sommigen is het zelfs reden om hun vakantieplannen (last-minute) te wijzigen.
Ik wil gewoon naar Mallorca!
Volger op Instagram
Van de mensen die reageerden op onze poll op Instagram, zegt iets meer dan de helft bang te zijn dat hun geplande vakantie niet door kan gaan. Ongeveer 1 op de 5 van onze Instagram-volgers laat weten zelfs al de vakantieplannen te hebben omgegooid vanwege alle onzekerheden. De één omdat hij is "geveld door corona", de ander om het risico op moeilijkheden in te perken: "korter en in een keer naar Italië, niet eerst nog naar Oostenrijk".
De mogelijkheid hangt al zeker een week in de lucht. Vorige week werd bekend dat de besmettingscijfers in korte tijd sterk waren toegenomen. Het ECDC, het Europese RIVM dat de cijfers van alle landen in Europa in de gaten houdt en de kleurenkaart maakt, kijkt onder meer naar die aantallen. Ook baseren ze zich op het percentage positieve tests. Bij meer dan 200 tot 499 besmettingen per 100.000 inwoners in 14 dagen tijd kleurt een land rood. Zijn het er meer dan 500? Dan gaat het land op donkerrood.

De kleurenkaart van het ECDC is geen reisadvies en is ook niet bindend. Het zegt alleen iets over de besmettingsniveaus in de verschillende lidstaten. Maar Europese landen kunnen wél hun reisadvies aanpassen op basis van die kaart. Denk aan een quarantaineplicht voor reizigers uit een bepaald land of, in het uiterste geval, een algeheel inreisverbod.

Toch is het merendeel van de stemmers in eerste instantie niet geneigd de plannen te wijzigen. De meest gehoorde reden? Er is al geboekt en betaald. "Geen geld terugkrijgen en dus heel hard hopen dat het doorgaat", reageert een volger. Ook veel vakantiegangers die pas over een paar weken vertrekken, houden nog even vast aan hun originele plan. "Zoals je ziet kan er veel gebeuren in drie weken. We gaan over vijf weken weg. Nog even afwachten."
Overigens gaat een groot deel van de stemmers op vakantie in eigen land. Zo'n 43 procent laat weten Nederland boven vakantielanden als Italië en Frankrijk te verkiezen. Over het algemeen maken die volgers zich weinig zorgen over zaken als een quarantaineplicht, niet in de laatste plaats omdat dat vooral pas gaat spelen als je de grens over gaat.

'De koffers staan klaar'

Daniël (17) weet niet wat hij ervan moet vinden. Aanstaande zaterdag staat zijn vlucht geboekt naar Corsica, Frankrijk. De koffers zijn al gepakt, vanavond hoeft hij alleen nog een PCR-test te doen zodat hij samen met zijn vader en broer het land binnenkomt. De bedoeling is dat ze daar 17 dagen blijven. Tenminste, áls het allemaal doorgaat. "Ik maak me zorgen dat het gecanceld wordt."
Hij heeft het er nog niet uitgebreid over gehad met zijn vader en broer, zegt hij. "We wachten het af. Maar mijn broer zei gisteren wel toevallig dat hij liever thuisblijft als hij tien dagen in quarantaine moet gaan zitten in het huisje." Daar is Daniël het wel mee eens. "Maar ik hoop gewoon dat mijn welverdiende vakantie kan doorgaan. Ik heb er heel veel zin in."

In ieder geval geen quarantaine

Dat de behoefte aan vakantie groot is, blijkt ook uit de andere reacties op Instagram. "Ik wil gewoon naar Mallorca!" en "Ik wil gewoon perse daar naartoe" zijn twee van die illustratieve antwoorden.
Toch verandert de zaak voor velen als een (donker)rood Nederland betekent dat zij op hun vakantielocatie in quarantaine zouden moeten. In zo'n geval zegt twee derde tóch nog de reisplannen te wijzigen. Daar zit vaak een praktische reden aan vast, blijkt uit de reacties. "Voor een week vakantie is vijf dagen quarantaine wat veel" en "zonde van de vakantiedagen", valt te lezen.

Wat nu?

Wil je weten wat de mogelijke gevolgen zijn voor jouw vakantie? Houd dan nederlandwereldwijd.nl in de gaten. Daar staat het Nederlandse reisadvies per land en welke maatregelen in dat specifieke gebied gelden.