Iconische theepot bij Hoog Catharijne verplaatst: 'Je moet 'm kunnen zien'

UTRECHT - De beroemde theepot boven Hoog Catharijne in Utrecht heeft een nieuw plekje gekregen. Hoewel de theepot al sinds 2013 in het stationsgebied staat, heeft het ruim zeven meter hoge kunstwerk sinds 2015 zijn dagen verstopt op het dak van de parkeergarage doorgebracht. De pot is vandaag naar voren gezet en staat nu weer vol in het zicht langs de Catharijnesingel.
De theepot is meer in het zicht gezet
De theepot is meer in het zicht gezet © RTV Utrecht / Sam de Visser

Hele onderneming

De theepot, met de naam Celestial Teapot, is een exacte replica van een theepot die kunstenares Lily van der Stokker in een kringloopwinkel in Utrecht vond. Ze werd in 2013 gevraagd iets te ontwerpen voor de tentoonstelling 'Call of the Mall'. "Ik wilde niet iets ín Hoog Catharijne, maar óp Hoog Catharijne", vertelt ze op het dak van de parkeergarage. "En dan zo groot mogelijk."
De theepot weegt ruim 3500 kilo en is gemaakt van polyester - het verplaatsen was dus nog een hele onderneming. Hoewel het maar om een paar meter ging, waarvoor de theepot misschien zo'n twintig centimeter van de grond getild werd, moest er een kraan en een team van minstens vijf man voor aan te pas komen.
De nieuwe locatie van de theepot, vanaf de Catharijnesingel
De nieuwe locatie van de theepot, vanaf de Catharijnesingel © RTV Utrecht / Sam de Visser

Waarom?

De meeste werken die onderdeel waren van 'Call of the Mall' acht jaar geleden zijn inmiddels weg. Maar de theepot staat er dus nog. Waarom? "Dit was echt een iconisch kunstwerk", volgens wethouder Eelco Eerenberg (D66). "Iedereen ziet er wat anders in. Om dat gesprek te kunnen voeren, moet je 'm kunnen zien."
De naam 'Celestial Teapot' (hemelse theepot) is een verwijzing naar de Britse filosoof Bertrand Russell. Die gebruikte het idee van zo'n zelfde hemelse theepot om het bestaan van God in twijfel te trekken. Als hij immers zou verklaren dat er een theepot in de ruimte zou zweven, en beweren dat dat klopte omdat het tegendeel niet geleverd kon worden, zou hij voor gek verklaard worden. Waarom was dat bij godsdienst dan niet zo, vroeg hij zich af?
"Uiteindelijk is het voor mij het op een sokkel zetten van een huishoudelijk object," vertelt Van der Stokker. "Een theepot is toch een symbool van huiselijkheid en gezelligheid, en daar wilde ik dus een mooie, belangrijke plek aan geven. Toch weer wat anders dan een ruiter op een paard."
De theepot staat prominent in het Stationsgebied: een plek van komen en gaan in Utrecht. Wat betekent die theepot dan voor de stad? "Ik zie er vooral in dat Utrecht een stad is, en een plek is, waar veel huiselijkheid is. En daar hoort thee drinken bij", vertelt wethouder Eerenberg. Maar zoals hij zelf al aangeeft: het is kunst, en dus ziet iedereen er wat anders in.