Duurzaam warenhuis in voormalig Broese-pand in centrum van Utrecht

© Tobias Bos
UTRECHT - Er is een nieuwe bestemming gevonden voor het pand in de Utrechtse binnenstad waar jarenlang boekwinkel Broese zat. Er komt een duurzaam warenhuis. Dat meldt de gemeente, die het pand aan de Stadhuisbrug voor ruim twee jaar verhuurt.
Vintage kleding, opgeknapte tweedehands elektronica, vintage meubels en accessoires, maar ook nieuwe duurzame spullen, cadeaus, natuurwijn, vegan en vegetarisch eten, boeken, plantjes en een duurzame schoonheidsspecialiste. Je moet het straks allemaal kunnen vinden in het nieuwe warenhuis. "Een soort one-stop shop-plek voor duurzamere producten, zodat mensen op een laagdrempelige manier toch elke dag duurzamer kunnen leven", zegt Janneke Kreek, één van de initiatiefnemers.
Samen met haar compagnon Patrick Beckers begon ze twee jaar geleden met de eerste plannen die nu gestalte beginnen te krijgen. Hij met ervaring in de retail, maar weinig ervaring als het gaat om duurzaamheid. Zij juist helemaal thuis in dat thema, maar geen ervaring met het runnen van een winkel. "We zijn gaan zitten om te kijken: zouden we een nieuw concept de wereld in kunnen gaan helpen rondom duurzaamheid."

Duurzaam alternatief

Samen kwamen ze tot het idee van een klein duurzaam warenhuis. "Denk aan al je dagelijkse boodschappen die je nu bij de HEMA kan doen, maar dan het duurzame alternatief", zegt Kreek. In eerste instantie zochten ze in de buurt van Rotterdam, waar haar zakenpartner Beckers vandaan komt. Maar toen zag Kreek in haar thuisstad Utrecht een fantastische mogelijkheid voorbij komen: het voormalige pand van Broese aan de Stadhuisbrug.
Maar er was wel een probleem: hun plannen waren voor circa 400 vierkante meter, maar de voormalige boekhandel heeft een oppervlakte van zo'n 1400 vierkante meter. En met die oppervlakte kwam ook een forse huur. Dus besloten Kreek en Beckers om gelijkgestemde ondernemers erbij te zoeken. Zo werd hun mini-warenhuis op papier uitgebouwd tot een groot warenhuis. En wisten ze de gemeente te overtuigen om voor hun plan te kiezen.
Met het pand in de binnenstad vielen de twee met hun neus in de boter. "Als je mensen echt een alternatief wilt bieden voor bijvoorbeeld de HEMA, dan moet je ook op een a-locatie zitten", zegt Kreek. "Dit is onze kans om te laten zien dat we met dit concept een financieel gezonde organisatie kunnen neerzetten."

In augustus open

Het avontuur is voorlopig van tijdelijke aard: het huurcontract is voor ruim twee jaar. "Als het aanslaat en het werkt goed met alle ondernemers in het consortium, dan gaan we misschien met elkaar verder", zegt Kreek. Of dat dan op dezelfde locatie is, valt nog niet te zeggen en hangt ook af van de gemeente.
Komende dinsdag gaat het avontuur echt van start. Dan krijgen ze de sleutel. De komende maanden gebruiken ze voor het - duurzaam - opknappen van het pand en het zoeken naar de laatste ondernemers. Zo zou Kreek nog graag zien dat ook een duurzame kapper zich bij hen aansluit. En er moet nog een naam verzonnen worden voor het warenhuis. "Alle input is welkom", zegt ze met een lach. In augustus moet het duurzame warenhuis de deuren openen.