Utrecht krijgt langste regenboogfietspad ter wereld

UTRECHT - De gemeente Utrecht krijgt het langste regenboogfietspad ter wereld. Vandaag wordt op het Utrecht Science Park gestart met het aanbrengen van speciale verf op een stuk fietspad met een lengte van 570 meter, ter ere van de internationale Pride-maand.
Langste regenboogfietspad komt in Utrecht
Het initiatief komt van Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht, maar het idee komt van HU-student Elias van Mourik. Hij had nooit verwacht dat zijn plan ook daadwerkelijk gerealiseerd zou worden. "Het is heel bijzonder. Ik vind het heel belangrijk om diversiteit iets meer body te geven en ook iets meer te laten merken dat iedereen divers is. Het gaat niet alleen om de LHBTIQ+-gemeenschap, maar om de diversiteit van álle mensen. Dit staat dus symbool voor iedereen: iedereen mag hier studeren of werken als zichzelf."
Aan het eind van het fietspad komt een driehoek met de kleuren zwart, bruin, lichtroze, lichtblauw en wit en dat staat voor de transgemeenschap en mensen met een andere etniciteit. "Mensen hebben veel kleuren, dus je hebt veel kleuren nodig om dat weer te geven."
De tekst gaat door onder de foto.
Artist's impression van het nieuwe regenboogfietspad
Artist's impression van het nieuwe regenboogfietspad © Barcode Architects

Aandacht voor diversiteit in lespakketten

Volgens Elias is het belangrijk dat diversiteit nóg meer onder de aandacht wordt gebracht, bijvoorbeeld op zijn eigen school. "Ik heb wel ervaringen gehad in de lesstof dat bijvoorbeeld het woord 'lesbo' werd gebruikt door een docent. Zo noem je een medemens niet. Iedereen weet dat je 'lesbisch' of 'homoseksueel' zegt, maar niet 'flikker' of 'lesbo'. Dat zijn gewoon scheldwoorden. Er zijn veel stereotyperingen die worden gebruikt en daar moeten we vanaf."
De HU-student hoopt dat de aanleg van het regenboogfietspad voor iets groters staat. "We willen niet dat het bij een symbool blijft, we willen het ook verduurzamen. Dus ook in het lespakket is het belangrijk om diversiteit onder de aandacht te brengen. We kennen de Pride, maar diversiteit is veel breder dan dat."
De aanleg van het fietspad gaat naar verwachting vier dagen duren.
De initiatiefnemers van het regenboogfietspad presenteren later dit jaar een inhoudelijk programma over diversiteit en inclusie. Zo wordt onder meer een lezingenserie georganiseerd en denkt de organisatie na over een podcastserie. "De komende maanden gaan we aan de slag met de exacte uitwerking", aldus Janneke Plantenga van de Universiteit Utrecht.