FC Utrecht gaat met vertrouwen naar de rechter, fans willen demonstreren

UTRECHT - Net als vorig jaar eindigen FC Utrecht en de KNVB het seizoen met een juridische procedure. Destijds voelde FC Utrecht zich gedupeerd, omdat het Europees voetbal misliep. De Domstedelingen verloren de zaak, maar dit keer kunnen de rollen wel eens omgedraaid zijn.
FC Utrecht plaatste zich samen met Feyenoord gisteravond voor de finale van de play-offs om Europees voetbal. Omdat de Rotterdammers hoger op de ranglijst staan wordt de wedstrijd zaterdagavond in De Kuip gespeeld. Burgemeester Aboutaleb liet al weten dat niet te zien zitten, omdat dan ook het Eurovisie Songfestival plaatsvindt en er niet genoeg politie is om beide evenementen in goede banen te leiden. Een verbod op de wedstrijd liet dan ook niet lang op zich wachten. Vanochtend besloot de KNVB om de finale daarom naar zondag te verplaatsen, in strijd met het eigen reglement.
Thijs van Es: 'Het reglement is heel duidelijk'
"De KNVB heeft ons woensdagmiddag geïnformeerd over het dilemma", vertelt Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, aan RTV Utrecht. "Ze hebben toen verteld in welke denkrichting ze zaten. Dat hebben ze ook met Groningen gedaan, omdat toen nog niet bekend was welke ploegen zich zouden plaatsen voor de finale. Wij hebben dat aangehoord en zijn ons vervolgens op de wedstrijd tegen Groningen gaan concentreren. Vanochtend, toen de finale bekend was, hebben ze ons laten weten dat ze de wedstrijd verplaatst hebben naar zondag."
Dat de KNVB voor deze oplossing heeft gekozen is voor FC Utrecht een behoorlijke schop tegen toch al pijnlijke schenen. De bond breekt namelijk met het eigen reglement, waar het vorig seizoen nog krampachtig aan vasthield. Dat kostte de Domstedelingen toen Europees voetbal. Van Es kiest dan ook resoluut de gang naar de rechtbank. Vrijdag om 14.00uur dient het kort geding.
Supporters van FC Utrecht zijn van plan om zondag om 11.15, een uur voor de aanvang van de wedstrijd, te demonstreren in Rotterdam. De organisatie kreeg toestemming om op een parkeerplaats te demonstreren, maar neemt daar geen genoegen mee.
"Als het aan ons ligt staan we gewoon pal voor het stadhuis", bevestigt Teun den Hartog, voorzitter van supportersvereniging True Support. "En volgens mij hebben we gewoon het recht om te demonstreren, dus ik ga ervan uit dat we daar terecht kunnen." De organisatie verwacht ongeveer driehonderd betogers.
Het reglement van de KNVB stelt FC Utrecht in het gelijk
Het reglement van de KNVB stelt FC Utrecht in het gelijk © RTV Utrecht
"Er is een heel duidelijk reglement voor de play-offs. Daarin staat bepaald hoe er met dit soort situaties moet worden omgegaan. Dat is een behoorlijk duidelijk reglement en duidelijk artikel ook", stelt Van Es. "Wij vinden dat dit regelement gevolgd moet worden." Artikel 6 van het reglement stelt dat - indien de wedstrijd niet gespeeld kan worden - de thuisspelende club de mogelijkheid heeft om de wedstrijd op dezelfde dag en tijd op neutraal terrein te spelen. Lukt dit niet, dan heeft de bezoekende club (FC Utrecht) reglementair met 0-3 gewonnen en krijgt de KNVB een koekje van eigen deeg.
FC Utrecht eerder dit seizoen voor de competitie in De Kuip tegen Feyenoord
FC Utrecht eerder dit seizoen voor de competitie in De Kuip tegen Feyenoord © Orange Pictures
Dan is de cirkel rond en zijn we weer terug bij vorig seizoen, toen de competitie vanwege corona vroegtijdig werd afgebroken. FC Utrecht zag het Europese ticket naar Willem II gaan, dat drie punten meer had. Utrecht had echter een wedstrijd minder gespeeld en een beter doelsaldo. De KNVB hield zich toen aan de reglementen en gaf de Tilburgers het ticket. Daarnaast had FC Utrecht nog een mogelijkheid om Europa in te gaan, namelijk door in De Kuip de bekerfinale te winnen van Feyenoord. Hoe Utrecht ook zijn best deed om met alternatieve locaties te komen, de KNVB hield voet bij stuk en de finale werd niet gespeeld. Met als gevolg dat ook Feyenoord Europa in mocht en FC Utrecht met lege handen achterbleef.

Complottheorieën

Supporters kwamen vervolgens met complottheorieën, omdat KNVB-directeur Eric Gudde banden had met zowel Feyenoord als Willem II. Bij de Tilburgers is Martin van Geel algemeen directeur. Beiden werkten samen bij Feyenoord waar Gudde op zijn beurt algemeen directeur was.

'Geen rancune'

Nu staat de KNVB met de rug tegen de muur en krijgt FC Utrecht ongetwijfeld het stempel rancuneus te zijn. Van Es spreekt dat tegen. "Dit heeft niks met rancune te maken. Voor ons is het een heldere zaak. Het is in deze tijd en op dit moment het reglement en dat gaan we volgen."
En zo is de kans aanzienlijk dat net als vorig jaar het Europese ticket in de rechtbank vergeven wordt en er opnieuw een finale tussen Feyenoord en FC Utrecht in De Kuip niet gespeeld gaat worden. Dit keer echter met een andere morele winnaar.