Journalist regelde prikafspraak met brief van internet en bigband blaast in Bilthovense buitenlucht

PROVINCIE UTRECHT - Je kon maandenlang voordringen bij de coronavaccinatie, de Galgenwaard krijgt een eigen testlocatie in de aanloop naar de play-off wedstrijd van FC Utrecht tegen Groningen en in Bilthoven blaast een bigband lekker buiten. Dit is corona vandaag: al het coronanieuws op een rijtje.

Testlocatie bij Galgenwaard voor wedstrijd FC Utrecht

Voetbalstadion De Galgenwaard was al van alle gemakken voorzien maar krijgt er de komende dagen nog een handige uitbreiding bij: een eigen sneltestlocatie. Daar kunnen mensen die woensdag naar de wedstrijd van FC Utrecht tegen Groningen willen zich laten testen.
De testlocatie moest er komen omdat de play-offwedstrijd deel uitmaakt van Stichting Open Nederland (SON). Bezoekers moeten zich vooraf dus laten testen bij een locatie van die organisatie. Maar SON wil ook dat mensen daarvoor niet verder dan 20 minuten hoeven te reizen en had geen geschikte locatie in de buurt.
Een mobiele testlocatie bij het stadion van FC Utrecht moet de oplossing bieden. Daar kunnen bezoekers van de wedstrijd woensdag zich vandaag en morgen laten testen. Er mogen maximaal 3000 bezoekers bij de wedstrijd zijn.

Journalist regelde vaccinatie-afspraak met uitnodiging van internet

De journalist die in maart een vaccinatie wist te regelen waar hij geen recht op had, deed dat met een uitnodiging die hij op internet had gevonden. Vandaag onthulde RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan dat hij degene was die bij de priklocatie van de GGD in Houten een afspraak wist te maken zonder dat hij aan de beurt was. Hij deed dat met een voorbeeld van een uitnodigingsbrief die op internet was verschenen die hij had aangepast.
De actie van de journalist was mogelijk omdat de uitnodiging voor zorgmedewerkers die met voorrang geprikt wilden worden tot voor kort op internet stond. Die standaardbrief kon gedownload worden. Vervolgens hoefde iemand alleen maar zijn eigen naam in te vullen.
Bij de priklocatie werd alleen gecontroleerd of de naam op de brief overeenkwam met die op het paspoort of rijbewijs van degene die zich meldde. Er werd dus niet gekeken of iemand ook echt in de zorg werkte. Vlak voor Verlaan zijn vaccinatie kreeg, maakte hij zich bekend als journalist. Hij heeft uiteindelijk geen vaccin gekregen.
De GGD stelt de actie van de journalist niet op prijs: "RTL heeft aangetoond dat brieven van werkgevers online circuleerden en dat je er tussendoor kunt glippen als je valsheid in geschrifte pleegt en fraudeert. Hoe kunnen wij dat controleren? Onze mogelijkheden zijn niet oneindig, we willen zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren. Ergens houden de mogelijkheden voor ons op", laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
Om kopieergedrag te voorkomen, heeft RTL Nieuws de verschillende gezondheidsinstellingen die de uitnodiging online hadden staan, benaderd zodat die het document hebben verwijderd. Hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs werd door RTL ook om een reactie gevraagd. Hij erkent dat het systeem van de GGD beter zou kunnen, maar zet een kanttekening. "We zien ook bij bepaalde bevolkingsgroepen dat ieder klein drempeltje er één extra is waardoor ze zich niet laten vaccineren. En beveiliging is goed maar beveiliging kan ook doorschieten." Hij wijst erop dat het belangrijkste is dat iedereen uiteindelijk een prik krijgt: "Er is een groter belang dat zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk gevaccineerd worden."

Bigband blaast in Bilthovense buitenlucht

Bilthovenaren die niet kunnen wachten om weer eens een concert bij te wonen, hebben geluk. De Utrechtse Studenten Bigband repeteert namelijk sinds afgelopen week in de frisse buitenlucht naast Buro Lou, een nieuwe creatieve broedplaats in Bilthoven.
De twintigkoppige band kan in verband met de coronamaatregelen niet terecht bij haar normale repetitielocatie in cultuurcentrum Parnassos. Dus trok het bestuur van de band de stoute schoenen aan en ging het op zoek naar een plek waar ze buiten terecht konden.
Hoe lang de band nog buiten blijft repeteren, is onduidelijk. Niet iedere buurtbewoner kan het ge-swing van de bigband namelijk waarderen.

Buurtbemiddelaars vaker in actie in coronajaar

Het zal veel thuiswerkers bekend voor komen: begin je net aan een belangrijke digitale vergadering met de baas, besluit de buurman om eens even uitgebreid de kozijnen te gaan schuren. En dat leidt tot ergernissen en soms zelfs ruzie. Het afgelopen jaar kwamen ruim 20.000 meldingen van zulke conflicten binnen bij buurtbemiddelingsorganisaties. En dat is een record, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) naar aanleiding van eigen onderzoek.
Vorige week meldde de politie al dat het aantal meldingen van geluidsoverlast ook flink was toegenomen. In de provincie Utrecht ging het om stijging van 7.000 meldingen over de periode van een jaar.

Werknemers Stadsschouwburg helpen op school

Als je werkloos thuiszit omdat jouw werkgever niet open mag vanwege de coronamaatregelen, kan je er met een beetje creativiteit maar beter het beste van maken. En laat de werknemers van de Stadsschouwburg Utrecht nou net heel goed zijn in creatief denken. En daarom geven ze nu les op school.
De tekst gaat door onder de video.
Werkloos personeel schouwburg helpt mee op school
De medewerkers van de schouwburg doen vrijwilligerswerk op basisscholen. Ze helpen daar met schoonmaken en geven muziekles. Het idee kwam in ze op toen ze zelf lange tijd geen werk hadden en zagen dat leerkrachten het juist extra druk hadden.
Nu de schouwburg weer langzaam dingen mag gaan organiseren, gaan de vrijwilligers het werk op de scholen afmaken en dan geleidelijk terug naar hun échte baan bij de Stadsschouwburg.

370 nieuwe besmettingen in provincie Utrecht

Het RIVM meldt dat er het afgelopen etmaal 370 nieuwe besmettingen met corona zijn geconstateerd in de provincie Utrecht. Elf mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Het wetenschapsinstituut in Bilthoven kreeg vier overlijdensgevallen door covid-19 door.
Het besmettingscijfer is iets hoger dan het gemiddelde gekeken over de laatste week. Gemiddeld kwamen er elke dag zo'n 357 nieuwe gevallen bij.
De meeste gloednieuwe eigenaren van een positieve coronatest kwamen uit Utrecht (117) gevolgd door Woerden (37) en Amersfoort (34). Hieronder een overzicht van het aantal nieuwe besmettingen in jouw gemeente.
Landelijk werden er 5396 nieuwe coronagevallen geteld. Dat cijfer is wel vertekend: gisteren was er een computerstoring bij de GGD waardoor er minder resultaten binnenkwamen. Die zijn dus bij vandaag opgeteld. Het gemiddelde aantal positieve coronagevallen per dag neemt al weken af.
Het totale aantal coronapatiënten op een intensive care nam de afgelopen 24 uur af met 35. Er liggen nu nog 646 mensen op de intensive care.

Hart- en vaatziekten en diabetes extra risico bij coronapatiënt

Een coronabesmetting is voor mensen met hart- en vaatziekten of diabetes extra risicovol. Een onderzoek van het UMC Utrecht en het Amsterdam UMC toont aan dat mensen met deze aandoeningen op hun zestigste bij een coronabesmetting ongeveer twee keer zoveel risico lopen om in het ziekenhuis te eindigen als hun gezonde leeftijdsgenoten.
De onderzoekers bekeken ruim 22.000 coronapatiënten. Ze zagen dat diabetes en hart- en vaatziekten al op relatief jonge leeftijd zorgen voor ziekere coronapatiënten. Iemand van 45 jaar met een van deze aandoeningen loopt net zoveel kans om in het ziekenhuis te eindigen als een gezond persoon van 60 jaar.
De Hartstichting ziet in de studie de bevestiging dat het belangrijk is dat mensen met hart- en vaatziektes of diabetes snel worden gevaccineerd. Dat gebeurt ook: deze mensen worden nu volop uitgenodigd voor een vaccinatie.

CBS: 'Nederland zit in recessie'

Nederland zit in een recessie. Dat is de conclusie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het rekeninstituut kromp de economie in Nederland in de eerste drie maanden van het jaar met 0,5 procent. De laatste maanden van 2020 was er ook al sprake van een krimp en als de economie twee maanden achter elkaar kleiner wordt, is er volgens de definitie sprake van een recessie.
Het CBS zag dat er in januari, februari en maart minder werd uitgegeven door huishoudens. Er waren ook minder plekken waar mensen hun geld kwijt konden. Cafés en restaurants mochten niet open, en veel winkels, bioscopen en uitgaansgelegenheden bleven dicht of waren maar beperkt geopend. Alles bij elkaar gaven huishoudens 3,5 procent minder uit dan een kwartaal eerder.
Sommige sectoren deden het wel goed, zoals de bouw, de zakelijke dienstverlening en de industrie. Ook werd er meer geïnvesteerd en groeide de import en export van goederen en diensten.