Verkiezing van meest toegankelijke gemeente van start

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Nog niet alle gemeenten zijn goed genoeg ingericht voor mensen die bijvoorbeeld doof of blind zijn, in een rolstoel zitten en hersenletsel of een andere beperking hebben. Om daar verbetering in te brengen, organiseert de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) vanaf nu weer de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland.
Iedereen in Nederland kan meebepalen welke gemeente de winnaar wordt via meesttoegankelijkegemeente.nl.Het is de tweede aflevering van de verkiezing. De eerste werd gehouden in 2018, toen Hardenberg won.
"Tijdens de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland kunnen gemeenten laten zien hoe zij zich hiervoor inzetten en inspiratie opdoen bij collega-gemeenten om de omgeving nog beter in te richten", zegt Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG. Er wordt niet alleen een winnaar aangewezen, er is ook een aanmoedigingsprijs voor een gemeente die goed op weg is.
In de eerste ronde kunnen alle Nederlanders een vragenlijst invullen. Twaalf gemeenten gaan door naar de halve finale. Vervolgens gaan de vijf hoogst beoordeelde gemeenten door naar de finale. Uiteindelijk kiest een vakjury in oktober uit de vijf laatste kandidaten de winnaar.
De verkiezing wordt begeleid door een zogenoemd superteam, dat bestaat uit onder anderen Eva Eikhout (presentatrice BNNVARA) en Mari Sanders (regisseur en documentairemaker). Ze brengen op de website en sociale media in beeld hoe het gesteld is met de toegankelijkheid in Nederland.
"Ik droom niet van een perfect toegankelijke wereld. Het is voor mij belangrijk dat mensen nadenken over hoe het is voor mensen met een beperking. Ik word al heel blij als ik bij de voordeur van een restaurant een rijplaat zie liggen, waardoor iemand in een rolstoel gewoon naar binnen kan. Dan voel ik me welkom. Als het dan binnen nog niet perfect toegankelijk is, kan ik dat makkelijker accepteren.", aldus Eikhout, geboren met een zware afwijking aan haar armen en benen.
De winnende gemeente krijgt, behalve de titel, ook een onderscheiding (ontworpen door kunstenaars met en zonder een beperking) en een speciale toeristische route, die voor iedereen toegankelijk is.