Oppositiepartijen Amersfoort: 'Nieuwe wethouder is geen oplossing voor impasse westelijke rondweg'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Het vertrek van wethouder Hans Buijtelaar vanwege de problemen met de westelijke rondweg zorgt voor onbegrip bij de voltallige oppositie. Dat bleek dinsdagavond laat tijdens een extra raadsvergadering over dit onderwerp.
Hans Buijtelaar (VVD) liet ruim een week geleden per brief weten te stoppen als wethouder. Vanavond ging de gemeenteraad op initiatief van een aantal fracties in debat over de gevolgen van deze beslissing. Veel antwoorden kwamen er niet. VVD-fractievoorzitter Maarten Flikkema verwees in zijn antwoorden meerdere keren naar de brief van wethouder Buijtelaar.
Daarin schrijft hij dat de aanbesteding van de rondweg een forse tegenslag kent en heeft geleid tot frictie in de coalitieverhoudingen. Ook merkt hij op dat het project een frisse blik nodig heeft. Volgens zowel de coalitiepartijen als het college is het vertrek van Buijtelaar een persoonlijke afweging en is er geen druk op hem uitgeoefend om weg te gaan.

Frisse blik

De VVD presenteerde vandaag alvast een nieuwe kandidaat voor de wethoudersfunctie. Maar de oppositie ziet niet welk probleem daarmee wordt opgelost en denkt dat de problemen die spelen niet toe te schrijven zijn aan één persoon. Tahsin Bulbul, fractievoorzitter van DENK, stelde daarom de vraag waarom de VVD niet uit de coalitie stapt. Fractievoorzitter Flikkema antwoordde daarop dat zijn partij nog graag het een en ander wil bereiken voor de stad binnen deze coalitie. Hij denkt bovendien dat een nieuwe wethouder met een frisse blik naar de verschillende scenario's kan kijken om het project vlot te trekken.
Sinds de Amersfoortse gemeenteraad in 2016 instemde met de komst van een nieuwe rondweg is er gedoe over de zogenoemde westelijke ontsluiting. De weg moet Amersfoort aan de westkant bereikbaar houden. Er moet onder meer een autotunnel onder en een fietsbrug over het spoor komen. Tegenstanders denken dat de stad ook bereikbaar blijft zonder de rondweg. Ze verzetten zich bovendien tegen de bomen die gekapt moeten worden om de weg aan te leggen.
In het coalitieakkoord werd afgesproken dat de weg er alleen kan komen als het bedrag niet hoger wordt dan 68,3 miljoen euro. Aannemers lieten vorig jaar weten dat dit budget bij lange na niet genoeg is en dus besloot de gemeenteraad dat er onderzoek moest komen naar goedkopere varianten. Volgens coalitiepartijen D66 en GroenLinks kan het een stuk goedkoper door alleen een brug of viaduct aan te leggen voor fietsers en voetgangers. Daarmee wordt het in ieder geval voor fietsers en voetgangers veiliger. Ze willen dat er onderzoek wordt gedaan naar die variant. De VVD ziet dit niet zitten en wil in ieder geval vasthouden aan een autotunnel omdat dit cruciaal is voor een betere doorstroming van het verkeer.

Subsidie

Flikkema rekent daarbij op een Europese subsidie die is aangevraagd. Als die er komt, dan kan het oorspronkelijke plan alsnog worden uitgevoerd. Uitsluitsel daarover komt pas in december. Op de vraag wat de VVD doet als die subsidie niet wordt verleend gaf Flikkema geen antwoord.
Aan het eind van het debat werd tegen een motie gestemd van een aantal fracties die vinden dat er helemaal geen nieuwe wethouder hoeft te komen. Een van de zittende collegeleden zou het dossier rondweg op zich kunnen nemen om geld te besparen. Volgens de partijen is de tijd tussen nu en de gemeenteraadsverkiezingen bovendien te kort om nog iemand goed in te werken.
Op 25 mei wordt Roald van der Linde voorgedragen als nieuwe wethouder en kan de gemeenteraad stemmen over zijn benoeming.