Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

GroenLinks Zeist na onderzoek nepprofielen: 'Ex-fractievoorzitter Camstra handelde alleen'

ZEIST - Ex-fractievoorzitter Ronald Camstra van GroenLinks in Zeist heeft alleen gehandeld in de rel rond de nepprofielen die hij gebruikte op Facebook. Dat concludeert de partij na een onderzoek door een externe commissie in opdracht van GroenLinks. Daarvoor werden 27 mensen binnen en buiten de politiek ge´nterviewd en werd ook data-onderzoek gedaan.

Eerder dit jaar kwam Camstra in opspraak omdat hij door een inwoner werd beschuldigd van het gebruik van nepprofielen. Volgens de inwoner zou hij trollen gebruiken om sociale media te be´nvloeden. Hij zou daarvoor verschillende nepprofielen hebben aangemaakt waarmee hij zich in discussies mengde en zijn mening door een niet-bestaand iemand liet verkondigen.

Aanvankelijk ontkende de toenmalig fractievoorzitter de aantijgingen, maar twee dagen later stapte hij alsnog op, met als argument: veel negatieve aandacht. GroenLinks kondigde aan een onderzoek te starten naar de beschuldigingen. Nog diezelfde dag bekende Camstra het gebruik van de nepprofielen. Een paar dagen later werd hij op non-actief gesteld als topman bij een woningcorporatie waar hij werkte.


Onderzoek


Volgens de partij was niemand binnen GroenLinks op de hoogte van het feit dat Camstra vijf nepprofielen gebruikte, zo blijkt nu uit het onderzoek. "Nogmaals neemt GroenLinks krachtig afstand van het gebruik van nep-accounts op social media en het herhaaldelijk ontkennen hiervan door Camstra. Juist voor een volksvertegenwoordiger is zuiverheid en nuance in het debat essentieel voor de politieke meningsvorming, en het onder een andere naam spreken doet fors afbreuk aan het vertrouwen in de politiek."

In een schriftelijk bericht reageert GroenLinks opgelucht op het rapport. De partij wil haar blik nu op de toekomst richten. "Met hernieuwde energie zet de fractie haar politieke werk voort. Onder leiding van de nieuwe fractievoorzitter Roel van Nieuwstadt en het bestuur gaat GroenLinks Zeist aan de slag met de aanbevelingen van de commissie."


Boekje open


Na de rel deden verschillende raadsleden een boekje open over Ronald Camstra. "Ik ben zelf ook lid geweest van een groep van 'Noortje'. In werkelijkheid zat ik met andere vrouwen in een groep, en met de fractievoorzitter van GroenLinks. Hij hield ons willens en wetens voor de gek", zo vertelde CDA'er Aline Pastoor eerder.

Karst Schuring (PvdA): "Er is structureel gemanipuleerd. Ik heb ook altijd het gevoel gehad dat twee van de accounts waar ik mee sprak nep waren. Was dat misschien een signaal dat ik op had moeten pakken? Na het verschijnen van dat rapport moeten we daar iets mee; wat moet je nou doen om eerder dit soort gevallen te herkennen?"

Het rapport is ook aangeboden aan de raadsleden van Zeist.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -