Online Bevrijdingsfestival en weer geen Spakenburgse Dagen

PROVINCIE UTRECHT - We vierden vandaag opnieuw een Bevrijdingsdag in aangepaste vorm. Voor het tweede jaar op rij gooiden de coronamaatregelen roet in het eten. Daarover gaat het onder meer in 'corona vandaag' van deze woensdag.

Bevrijdingsdag in Utrecht

Opnieuw dus zonder grote podia of festivals in onze regio. Maar wel met een groots online Bevrijdingsfestival, live vanuit TivoliVredenburg. Met muzikale optredens en colleges.
Bevrijdingsfestival in TivoliVredenburg

Amersfoort

Samen stilstaan bij onze vrijheid in coronatijd. In Amersfoort losten ze dat vandaag op met een 'Bordje Vrijheid'. Amersfoorters konden zich aanmelden om voor elkaar te koken - of bij elkaar te komen eten.
Voor elkaar koken in Amersfoort

Spakenburgse Dagen afgelast

De Spakenburgse Dagen gaan wederom niet door. Vanwege corona kan de veiligheid van de bezoekers én de medewerkers niet worden gegarandeerd, zegt de organisatie. Omdat het evenement vrij toegankelijk is, kunnen niet alle bezoekers worden getest op het virus.
De 50e editie van het evenement zou eind juli en begin augustus plaatsvinden. Vorig jaar ging het feest vanwege corona ook al niet door. De organisatie hoopt volgend jaar alsnog een jubileumfeestje te kunnen vieren.

Totaal aantal nieuwe coronagevallen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal verder gedaald. Het RIVM in Bilthoven telde tussen dinsdagochtend en vanochtend 7336 positieve tests, 461 minder vergeleken met een dag eerder.
Ook ten opzichte van vorige week woensdag is er sprake van een flinke afname. Toen werden er meer dan 8600 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het dagcijfer van woensdag ligt nog wel hoger dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7244 besmettingen per etmaal.
Bekijk het aantal coronagevallen in onze regio op onderstaande kaart:

Ziekenhuisopnamen

In de vier grote Utrechtse ziekenhuizen liggen vandaag 67 coronapatiënten op de intensive care. Dat blijkt uit cijfers die door het Diakonessenhuis, Meander Medisch Centrum, Sint Antonius en UMC Utrecht naar buiten zijn gebracht. Het aantal is in de afgelopen vijf dagen nagenoeg stabiel gebleven. In totaal liggen 142 mensen met coronaverschijnselen in de vier Utrechtse ziekenhuizen.
De meeste IC-patiënten met corona liggen in UMC Utrecht: 24 in totaal. Het Sint Antonius in Nieuwegein behandelt op dit moment 23 coronapatiënten op de intensive care.

Landelijke ziekenhuiscijfers

Het aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2545 mensen vanwege covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 68 minder dan gisteren en bijna honderd minder dan op maandag.
Vooral op verpleegafdelingen is het de afgelopen dagen rustiger geworden. Op die vleugels liggen nu 1715 coronapatiënten, tachtig minder dan op dinsdag en ruim honderd minder dan op maandag. Sinds afgelopen vrijdag zijn netto 184 bedden op corona-afdelingen vrijgekomen.
Het aantal coronapatiënten op intensive cares blijft redelijk stabiel. Afgelopen etmaal steeg het aantal patiënten op die IC's met twaalf naar 830. Dat aantal schommelt al drie weken tussen de 800 en 850.

Muziek bij het wachten na de prik

Violisten van de Nederlandse Bach-vereniging hebben vandaag muziek gemaakt - op de vaccinatie-locatie van de GGD in de Utrechtse Jaarbeurs. Om het verplichte kwartiertje wachten na de prik wat aangenamer te maken.
Vioolmuziek in de Jaarbeurs

Cultuursector: gebruik toegangstesten onder voorwaarden

De cultuurbranche vindt testbewijzen voor concerten, voorstellingen en festivals een goede tijdelijke maatregel. De toegangstesten zijn in te zetten tijdens periodes waarin het besmettingsrisico hoog is en om eerder de 1,5 metermaatregel te kunnen loslaten, laat de taskforce culturele en creatieve sector weten.
De branche wil vindt ook dat deze gratis moeten zijn voor bezoekers. Het kabinet wil juist dat mensen een eigen bijdrage gaan betalen voor de testen, maar daarmee is de taskforce het niet eens.

Meer mensen op straat na 22.00 uur, vooral in de auto

Nederlanders zijn na het einde van de avondklok weer meer buiten na 22.00 uur en pakken dan vooral de auto. Het aantal fietsers en voetgangers steeg ook, maar in mindere mate. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).
Vorige week woensdag was de eerste nacht zonder avondklok. De drukte op straat nam toe met 60 procent ten opzichte van een week eerder. In het weekend was de toename nog sterker. "In het weekend zien we over de hele nacht meer mensen op straat vergeleken met de week ervoor", zegt onderzoeker Tineke School van het NVP, die de verplaatsingen van 10.000 panelleden heeft gemeten met een app.

'Consumenten hebben het winkelen gemist'

Het vervallen van de kopen op afspraak-regel heeft non- foodwinkels een boost gegeven. Dat zegt INretail in Zeist. Zowel consumenten als ondernemers zijn volgens de branchevereniging blij dat er weer normaler gewinkeld kan worden.
Ondanks de versoepeling is gemiddeld 31 procent van de ondernemers nog steeds "enorm bezorgd over de impact van de huidige situatie op het voortbestaan van de onderneming". 52 procent van de sportwinkels en 47 procent van de modewinkels geeft aan dat na 1 juli overheidssteun hard nodig blijft om te kunnen overleven, meldt INretail op basis van een eigen peiling onder non- foodwinkels.
"Veel consumenten doen sinds een week weer spontaan en veilig hun aankopen in de non- foodwinkels en hebben deze koopmogelijkheid echt gemist. De sfeer komt langzaam terug in de winkelgebieden, maar de schade van nu al veertien maanden voortdurende beperkingen is nog lang niet hersteld", constateert INretail.
"Daarom moet toegezegde steun nu zo snel mogelijk worden overgemaakt. Ruim een kwart heeft ondanks groen licht voor de aanvraag nog steeds niets ontvangen en zit diep in de problemen."