Volksbuurtmuseum in Utrecht krijgt bijzonder schilderij geschonken

UTRECHT - Het Volksbuurtmuseum in Utrecht heeft er een nieuwe aanwinst bij: De bevrijding van Utrecht op het Vredenburg. Op het olieverfschilderij, afkomstig van Arnoldus Oldenhave, is de Utrechtse bevrijding van 7 mei 1945 te zien.
Een nieuw schilderij in het Volksbuurtmuseum
Ter ere van 75 jaar bevrijding besloot kunsthandelaar Marcel Gieling vorig jaar het schilderij cadeau te doen aan het museum. "Maar toen zaten we net in de coronasluiting dus hebben we een jaar gewacht ", zegt museumdirecteur Lysette Jansen. "Maar helaas moeten we het nu alsnog zonder mensen ophangen."

Ruimte maken

De naderende Bevrijdingsdag is de aanleiding om het schilderij nu toch aan de muur te hangen. Daar was meer voor nodig dan een spijker in de muur: "Het muurtje waar het nieuwe schilderij hangt, moest nog in de groene kleur geverfd worden die de andere muur ook heeft", zegt directeur Jansen met een lach.
De nieuwe aanwinst van het Volksbuurtmuseum
De nieuwe aanwinst van het Volksbuurtmuseum © RTV Utrecht / Milo Hornstra
De inspanning is het doek meer dan waard. Kunsthandelaar Marcel Gieling legt uit: "Het is voor Utrecht een bijzonder schilderij omdat er uit die periode, zeker uit dat jaar, eigenlijk geen schilderijen bekend zijn." Zo wordt door het stadsaanzicht van Oldenhave duidelijk dat het huizenblok op het Vredenburg dat de grens vormt van Wijk C, sindsdien onveranderd is.

Een doek ter donatie

De verschijning van dit kunstwerk in het Volksbuurtmuseum komt de variatie van de collectie ten goede. "Wij krijgen met name producten die sentimentele waarde hebben, maar niet echt financiële waarde", zo zegt directeur Jansen. "Hoewel we daar ook heel blij mee zijn, is dit wel echt fantastisch."
Voordat Gieling het doek heeft gedoneerd, was het jarenlang zijn privébezit. Ondanks dat het doek niet meer thuis kan hangen, hoeft hij het niet te missen. Zo zegt Gieling: "Ik heb begrepen van het museum dat ik altijd gratis mag komen kijken. Gelukkig!"