Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Crowdfundingsactie om carillon van Majellakerk weer te laten klinken

UTRECHT - Al maandenlang is het stil bij de Majellakerk in Utrecht-West. Het carillon dat sinds 1955 de buurt op hele en halve uren van een vrolijke noot voorziet, heeft het namelijk begeven. Broeder Ignatius Maria besloot samen met de buurt in actie te komen en zette een crowdfundingsactie op.

"We zagen de afgelopen jaren al dat het klokkenspel aan vervanging toe was. Maar in november is het echt kapot gegaan", vertelt Ignatius. "Na een paar weken kregen we reacties van buurtbewoners die het geluid misten. Er zijn in Utrecht maar vier carillons, dus het is zonde om het niet te repareren."

Na in gesprek te zijn geweest met buurtbewoners, besloot Ignatius een crowdfundingspagina op te zetten. Ook zocht hij contact met de familie van Seumeren die het carillon in 1955 cadeau deed aan de kerk.


Frans van Seumeren


De crowdfunding start officieel op 5 mei, een niet geheel toevallig gekozen datum. Het carrilon is namelijk onderdeel van een bijzonder Utrechts bevrijdingsverhaal. De in 1954 overleden industrieel Frans van Seumeren senior was kerkmeester van de Majellakerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Duitsers aangehouden en vastgezet in het Huis van Bewaring aan de Weteringschans.

"Hij heeft daar de belofte aan God gedaan dat als zijn gezin met 14 kinderen in de oorlog gespaard zouden blijven hij een carillon zou schenken aan de Majellakerk", vertelt kleinzoon en naamgenoot Frans van Seumeren, de eigenaar van FC Utrecht. En zo geschiede. Alle klokken van het carillon kregen namen uit het gezin en waren tot voor kort te horen.

In totaal is nog 54.000 euro nodig voor de restauratie. De familie Van Seumeren heeft met 37.000 euro al een flinke duit in het zakje gedaan. Het resterende bedrag van 17.000 euro hoopt de kerk via de crowdfundingsactie bij elkaar te krijgen. Donateurs kunnen afhankelijk van het bedrag dat ze doneren een verrassing verwachten.Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -