Marktkooplui in de bloemen, terras Hoenderdaal alweer dicht, ziekenhuizen voller dan tijdens tweede golf

PROVINCIE UTRECHT - Terwijl de markten weer groter worden en er opgeroepen wordt om ook de sporters meer ruimte te geven, vragen ziekenhuismedewerkers of het allemaal nog wel een beetje veilig mag. RTV Utrecht verzamelt het nieuws over de crisis en de maatregelen in de dagelijkse rubriek Corona Vandaag.

Bloemetje van De Bilt voor marktkooplui

Marktmeester Rein Bloemendaal en wethouder Madeleine Bakker-Smit van De Bilt hebben de terugkerende marktkooplieden van de Planetenbaan in de bloemen gezet. De kramen waar 'niet-essentiële' waren worden verkocht mogen na de versoepelingen weer worden opgesteld.
Wethouder en marktmeester delen bloemen uit op de markt.
Wethouder en marktmeester delen bloemen uit op de markt. © Gemeente De Bilt
Op de weekmarkt in De Bilt zijn nu weer onder meer beenmode, ondergoed, lingerie, bovenkleding, fournituren, wenskaarten en derdewereld-cadeaus te koop. Ook standwerkers mogen aan de slag. Over een paar weken wordt de schoenenkraam verwacht.
Eerder deze week was RTV Utrecht op de weekmarkt in Vianen, waar blijdschap werd afgewisseld met zorgen over de oplopende besmettingscijfers.
Non-food terug op de woensdagmarkt in Vianen

'Nederlanders moeten weer kunnen sporten'

Sportkoepel NOC*NSF maakt zich zorgen over de fysieke en mentale gevolgen van de lockdown. Een gezonde en actieve leefstijl is een groot wapen in de strijd tegen corona, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. Volgens NOC*NSF blijkt uit onderzoek dat ruim de helft van de Nederlanders het afgelopen jaar minder is gaan sporten. Meer dan vier op de tien Nederlanders zou zich minder fit voelen, zowel lichamelijk als geestelijk.
Dielessen doet namens de gehele sport een dringende oproep aan het kabinet: "Laat zo snel mogelijk meer sportmogelijkheden toe. Sport houdt Nederland fysiek en mentaal gezond. Open de sport om een nieuwe gezondheidscrisis te voorkomen."

Terras Hoenderdaal moet alweer dicht

Slecht nieuws voor het sportcafé bij Health Centre Hoenderdaal in Driebergen. Nadat woensdag de eerste gasten weer zijn neergestreken op het terras, moet de horecahoek alweer dicht. Volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug, die eerder groen licht had gegeven voor de heropening, had de Rijksoverheid een verkeerde versie van de regeling gepubliceerd. Terrassen bij sportaccommodaties moeten voorlopig nog gesloten blijven.
Hoewel uit een bericht van de gemeente aan het sportcafé blijkt dat ook de gemeenteambtenaren moeite hebben met de situatie, zag Utrechtse Heuvelrug zich toch genoodzaakt de toestemming weer in te trekken. De horeca-uitbater laat weten teleurgesteld te zijn, maar zich wel bij het besluit neer te leggen. De aandacht ligt nu weer bij het afhaalmenu, want "Ons glas blijft altijd half vol."

Priklocatie in Nieuwegein

In de Beursfabriek in Nieuwegein opent maandag een vaccinatielocatie. De locatie is bedoeld voor inwoners van Nieuwegein en buurgemeenten. Mensen krijgen van de huisarts een oproep voor de coronaprik. In de Beursfabriek wordt eerst gewerkt met het Pfizer-vaccin.
De prikplaats is zeven dagen per week geopend van 8.00 tot 20.00 uur. Naar verwachting blijft de locatie geopend tot eind september. Nieuwegein wordt de negende vaccinatieplek in de provincie Utrecht.

'Uitweg in zicht, blijf verstandig'

Niet dat het weer vandaag uitnodigt tot terrasbezoek of lekker winkelen, maar het St. Antonius Ziekenhuis doet opnieuw een oproep: wees verstandig en vermijd de drukte. Via Twitter vraagt verpleegkundige Maaike of we het samen nog éven vol kunnen houden, want de uitweg is in zicht.
Verpleegkundige Maaike via het Twitteraccount van het ziekenhuis.
Verpleegkundige Maaike via het Twitteraccount van het ziekenhuis. © RTV Utrecht
Eerder deze week gaf een verpleegkundige op RTV Utrecht al aan dat zij en haar collega's met gemengde gevoelens hebben gekeken naar de drukte op Koningsdag. "Ik wil graag aan mensen duidelijk maken dat er iets heel ergs gaande is", zei ze. "En ik worstel ook met de vraag: hoe kun je dit met respect naar elkaar overbrengen? Het gaat niet om goed of fout, maar ik mis de verbindende factor. Ik merk nu aan mezelf dat ik soms boos word als mensen zich niet aan de regels houden, terwijl ik dat vroeger nooit zou zijn geworden. Omdat iedereen recht heeft op zijn eigen mening."

Pfizer wil goedkeuring EMA voor vaccineren vanaf 12 jaar

De fabrikanten Pfizer en BioNTech hebben bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) een aanvraag ingediend om hun coronavaccin ook toe te staan voor kinderen vanaf 12 jaar oud. Het is momenteel toegestaan voor mensen vanaf 16 jaar.
Pfizer en BioNTech dienden eerder deze maand al hetzelfde verzoek in bij de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA. Volgens de fabrikanten was het vaccin tegen het coronavirus 100 procent effectief tijdens een klinische test in de Verenigde Staten.
Comirnaty, het coronavaccin van BionTech/Pfizer.
Comirnaty, het coronavaccin van BionTech/Pfizer. © ANP
Het EMA heeft vaak vier tot zes weken nodig voordat het een beslissing heeft genomen. Kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud kunnen op zijn vroegst vanaf half juni worden ingeënt met het vaccin in Europa. De meeste landen prikken eerst ouderen, waardoor de jongeren in juni nog niet aan de beurt zijn.

Grapperhaus blijft overtuigd van nut avondklok

De avondklok heeft volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wel degelijk nut gehad de afgelopen maanden. "Ik ben overtuigd aanhanger van de gedachte dat de avondklok ons geholpen heeft", zei de bewindsman vanmorgen.
Minister Grapperhaus vanmorgen op het Binnenhof in Den Haag.
Minister Grapperhaus vanmorgen op het Binnenhof in Den Haag. © ANP
Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei deze week dat de ingrijpende maatregel die deze week afliep nauwelijks effect heeft gehad. De opmerking van Kuipers verbaasde Grapperhaus. Het kabinet heeft daarom het Outbreak Management Team (OMT) gevraagd inhoudelijk te reageren op de opmerkingen van Kuipers.
Volgens de minister liep de mobiliteit na de invoering van de avondklok met zo'n 10 procent terug. Handhavers zeggen dat het op straat rustiger werd en het blijkt volgens hem ook uit de mobiliteitscijfers van het RIVM en Rijkswaterstaat. "Ik denk dat het heel goed is geweest dat we onszelf geholpen hebben door drie maanden met de avondklok te werken", aldus de minister.

Woudenberg krijgt geld voor jeugd

Wethouder Marleen Treep mag 10.000 euro subsidie van het Rijk gebruiken om jongeren in Woudenberg te helpen. De gemeente vroeg vanuit het programma Maatschappelijke Diensttijd een budget aan om met jongeren te praten, activiteiten te organiseren, jongerenwerk te ondersteunen en meer aandacht te geven aan de mentale weerbaarheid van jongeren.
"Sommige jongeren vinden het moeilijk om gemotiveerd te blijven voor school door de vele online lessen", zegt Treep in een toelichting. "Ze zijn ook bang dat ze een achterstand hebben opgelopen. Anderen missen vooral het samenzijn met vrienden en hadden moeite met de avondklok."
Jongeren tussen de 14 en 27 jaar kunnen zich aanmelden voor het project om met hulp van Jeugd-Punt een activiteit te organiseren zoals voetbaltoernooi, een dansfeest of een filmavond. "Ons streven is dat twintig jongeren in Woudenberg een activiteit bedenken voor hun eigen doelgroep. Bij het organiseren van zo'n activiteit ontwikkelen de jongeren levensvaardigheden en vergroten zij ook hun zelfvertrouwen", aldus wethouder Treep.

De besmettingen

In de provincie Utrecht zijn de afgelopen 24 uur 591 nieuwe besmettingen vastgesteld. Gisteren meldde het RIVM er nog 495. Omgerekend naar inwonertal valt Baarn op. Daar testten 29 inwoners positief. Ook IJsselstein (30) en De Ronde Venen (32) telden relatief veel nieuwe coronagevallen. In absolute aantallen hadden Utrecht (163) en Amersfoort (43) weer de meeste inwoners waarbij een besmetting is ontdekt.
Landelijk registreerde het RIVM tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7.830 positieve testuitslagen. Voor een vrijdag is dat de laatste weken weinig. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen ligt op 7.354. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,5 miljoen Nederlanders positief getest. Het lijkt erop dat die grens morgen zal worden overschreden. Omdat niet elke coronabesmetting wordt bevestigd met een test ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk veel hoger.

Ziekenhuizen voller

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 2.706 mensen met Covid-19. Dat is het hoogste niveau sinds begin januari. Het aantal opgenomen patiënten stijgt nu zes dagen op rij. 1.899 van hen worden behandeld op een verpleegafdeling, 807 liggen op de intensive care, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding.
De Utrechtse ziekenhuizen melden aan RTV Utrecht dat ze op dit moment meer coronapatiënten in huis hebben dan op het hoogtepunt van de tweede golf: 228 patiënten tegen 224 op 5 november 2020.