Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Kees de Ruiter (85) maakt schrijfdebuut met kinderboek: 'Voor het geld doe ik het niet'

1/4
UTRECHT - Dat je nooit te oud bent om een nieuwe carrière te beginnen, bewijst Kees de Ruiter uit Lunetten. Op 85-jarige leeftijd maakt hij zijn schrijfdebuut. In zijn kinderboek 'Ome Kees vertelt over Liene' staan zeventien verhalen over de vriendschap tussen Kees en het muisje Liene. "Voor het geld doe ik het niet, maar ik zou het prachtig vinden als dit boek van Zeeland tot Groningen bekend wordt."

 Kees de Ruiter met zijn boek Kees de Ruiter met zijn boek | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

Er liggen nog veel meer verhalen over Liene op de spreekwoordelijke plank, maar of die ook nog gebundeld gaan worden in een boek, is nog maar de vraag. Kees de Ruiter lijdt aan de ziekte van Parkinson. Soms wil hij iets vertellen, maar lukt het even niet. "Het is een rotziekte", zegt zijn vrouw Jopie. "En de tijd tikt maar door." Maar Kees laat zich niet gek maken. "Als ik een lezing moet geven, mag iedereen wel brood meenemen", grapt hij wanneer het even stil blijft na een vraag.


Blije juffen


De verhalen over Liene zijn al meer dan twintig jaar oud. Kees zwom toen iedere week in zwembad Fletiomare in De Meern, tegelijk met een schoolklas. "De kinderen waren vaak aan het klieren, tijdens het wachten. Ik dacht: ik kan wel een verhaaltje vertellen om ze rustig te houden. Vroeger speelde ik altijd al poppenkast, omgaan met kinderen ging mij heel goed af. En zo werd Liene eigenlijk ter plekke geboren."

Het duurde niet lang voordat de kinderen al bij de kleedhokjes op Kees aan het wachten waren, voor weer een nieuw verhaal over het muisje en haar avonturen. "De juffen waren er ook blij mee. Ik heb ze geloof ik behoorlijk wat werk bespaard."


Uitgave 0


Na het schooljaar had Kees inmiddels zoveel verhalen over Liene bedacht en opgeschreven dat hij ze kon bundelen. Uitgave 0, als het ware. Hij is zelf de hoofdpersoon van het boek: ome Kees, die als klusjesman in huize De Groot werkt. De huiseigenaar klaagt over gepiep onder de vloer en zo ontdekt Kees Liene, een leergierig muisje met wie hij allerlei avonturen beleeft.

 Het boek Het boek | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland


Kinderboek zonder tekeningen


Een echte Liene was inmiddels ook al gemaakt: Kees maakte een handpop van de muis voor alle kinderen van de schoolklas. Toch zou het dus nog meer dan twintig jaar duren voordat Liene in boekvorm verscheen. "Ik wilde het toen al uitgeven, maar het was te duur. Bovendien - en dat was misschien wel het belangrijkste - hadden we geen illustrator. En wat is nou een kinderboek zonder tekeningen?"

 Alle schoolkinderen kregen hun eigen Liene Alle schoolkinderen kregen hun eigen Liene | Foto: RTV Utrecht / Evie Westland

En toen kwam corona. Voor vriend van de familie Adri Henninga betekende het dat zijn schilderlessen stil kwamen te liggen. Voor Kees betekende dat dat er een illustrator vrijkwam die wat tijd over had. En voor Liene betekende het dat ze eindelijk - na meer dan twintig jaar - onsterfelijk werd door in boekvorm uitgebracht te worden.
'Ome Kees vertelt over Liene' is te koop door een mailtje te sturen naar liene@dewittewaterlelie.nl. Kees' dochter Cisca de Ruiter komt het boek langsbrengen als je in de buurt woont en anders wordt het opgestuurd.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -