Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Provincie wil door corona getroffen toeristische sector helpen met financiële injectie

1/3
PROVINCIE UTRECHT - De provincie Utrecht wil een bedrag van 750.000 euro aan coronasteun vrijmaken voor het toerisme en het zakelijke toerisme in de regio. Sinds corona haar intrede deed krijgt de sector het goed voor de kiezen, maar waar de recreatieve hoek nog wel aardig draait op binnenlandse vakanties, moeten congrescentra en zakenhotels nog steeds op de blaren zitten.

De voorgenomen steun komt dus als geroepen, zegt ook Michiel van der Schaaf, directeur van het Regionaal Bureau en Toerisme op de Heuvelrug. "Het overheidsbeleid is gericht op het minimaliseren van ontmoetingen tussen mensen en dat is nou juist waar het in de gastvrijheidseconomie om draait."

"Als je kijkt naar zakelijk toerisme, dat ligt eigenlijk al een jaar stil, de horeca ligt sinds oktober stil. Het perspectief op de langere termijn is echt wel positief, we hebben een vitale sector in onze provincie, maar op korte termijn raken reserves op en komt de continuiteit van gezonde ondernemingen steeds meer in gevaar en we moeten iets doen om gezonde bedrijven op de been te houden."
De toeristische sector is meer dan cafťs, musea en restaurants. Van der Schaaf: "Je hebt ook het zakelijk toerisme, dat is meer dan de helft van al het 'toerisme' in onze provincie. Zakelijke ontmoetingen, trainingen, vergaderingen, congressen. Onze regio is echt marktleider in in Nederland, denk aan congrescentra, zoals de Jaarbeurs, maar ook aan erfgoedlocaties, zoals Slot Zeist. Dus het is ook het in stand houden van erfgoedlocaties."
Voor Van der Schaaf is het duidelijk dat er weer inkomen binnen moet komen, om bedrijven overeind te houden: "Toerisme als geheel is heel belangrijk voor onze provincie, ongeveer 6,5 procent van de economie, waar dat landelijk ongeveer 4 procent is. Je hebt het over drie miljard euro per jaar aan inkomsten en ongeveer 50.000 banen."

De tekst gaat door onder de foto.

 Slot Zeist, een locatie in onze regio die normaal draait op zakelijk toerisme. Slot Zeist, een locatie in onze regio die normaal draait op zakelijk toerisme. | Foto: RTV Utrecht

Het geld van de provincie gaat ingezet worden om het zelfstandig verdienvermogen zo goed mogelijk te herstellen. "Op korte termijn kunnen we dat doen door zo snel mogelijk mensen te kunnen laten genieten van wat weer kan en mag. En we richten ons ook op bewoners en dagjesmensen. En daarnaast richten we ons in eerste instantie op mensen waarvan we toch wel weten dat ze komen. En dat moeten we natuurlijk in goede banen leiden, het liefst ook van de drukte af. Vorig jaar hebben we daar ervaring mee opgedaan, en die ervaring willen we nu benutten."

Beluister het hele interview met Michiel van der Schaaf hier.
Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -