FC Utrecht-trainer René Hake: 'Kwetsbaarheid Ajax aantonen door agressief te spelen'

UTRECHT - FC Utrecht speelt donderdag om 18.45 uur de inhaalwedstrijd in de eredivisie tegen Ajax. Het duel zou eigenlijk in februari gespeeld worden, maar code rood zette een streep door dat duel. Trainer René Hake wil Ajax in de jacht op de titel maar wat graag een nederlaag bezorgen. "Maar dat kan alleen als je er zelf erbovenop zit en agressief speelt", stelt hij.
René Hake: "We moeten fit en fris zijn voor de eindfase van het seizoen"
"We hebben het Ajax in de bekerwedstrijd (5-4 verlies, red.) heel moeilijk gemaakt. Daaruit neem je zeker dingen mee, maar dit is een nieuwe wedstrijd", zegt Hake in de vooruitblik. "Ajax heeft de beker gewonnen afgelopen zondag, en dat ze het na de winterstop goed doen is duidelijk. Maar je ziet ook dat het wat moeizamer gaat. Aan ons de taak dat het geen overwinning voor ze wordt."
Hake weet waar de moeizaamheid bij de koploper vandaan komt. "Het ligt ook aan de hoeveelheid wedstrijden die ze spelen, daar kunnen ze kwestbaar zijn. Maar dat kan je alleen aantonen als je er zelf erbovenop zit en agressief speelt", aldus de trainer.
Een schaakspel zoals tegen Feyenoord verwacht hij niet. "Ajax speelt heel anders. Het is belangrijk dat wij onder hun druk weg kunnen spelen en de goede keuzes maken. Als je op hun helft komt, kan je ook in grote ruimtes aanvallen. En dan hebben wij een paar spelers die dat goed beheersen."
Van vermoeidheid is bij FC Utrecht geen sprake volgens Hake. "Die is er niet. Dat lijkt mij heel sterk. Natuurlijk loop je tegen het einde van het seizoen, maar we hebben geen dubbele programma's. Dus we moeten fit en fris zijn voor de eindfase van het seizoen", geeft hij aan.
Het duel tussen Ajax en FC Utrecht begint donderdagavond om 18.45 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen bij Namen en Rugnummers op Radio M Utrecht (93.1 FM). De radio-uitzending begint om 18.30 uur.

Kerk ontmoet Tagliafico

"Het zijn altijd mooie wedstrijden tegen Ajax", lacht Kerk, die bij de tegenstander meerdere oude bekenden tegenkomt. Kerk brak in de Domstad door onder trainer Erik ten Hag. "Hij is tactisch heel sterk. Hij wil zijn tegenstanders onschadelijk maken en zet het verdedigend heel goed neer."
"Ik ben wel benieuwd hoe dat gaat zijn, maar ik heb laten zien dat ik tegen teams van Ten Hag gevaarlijk kan zijn. Hopelijk donderdag ook", aldus de snelle aanvaller. Hij komt bij Ajax tegenover Nicolas Tagliafico te staan. "Hij kan heel fel zijn, maar zich ook heel makkelijk laten vallen. Dat kan best irritant zijn."
Gyrano Kerk: "Tegen teams van Ten Hag kan ik gevaarlijk zijn"

Ramselaar afwezig, twijfels over St. Jago en Mahi

Bart Ramselaar ontbreekt donderdag in de selectie van FC Utrecht. De middenvelder, die onlangs een hoofdblessure opliep, haakte woensdag in de warming-up af. Tommy St. Jago deed de hele training mee, maar de verwachting is dat hij niet in de basis zal staan tegen Ajax. Ook Mimoun Mahi is nog een twijfelgeval.
Justin Hoogma is na zijn enkelblessure ook volledig terug op het trainingsveld, maar hij moet nog ritme opdoen. De centrale verdediger is er in Amsterdam nog niet bij. Hij zal vrijdag met Jong FC Utrecht zijn eerste minuten maken tegen Go Ahead Eagles.

Record in uitwedstrijden

FC Utrecht kan bogen op een indrukwekkende reeks in uitwedstrijden. De laatste vijf duels buiten Stadion Galgenwaard werden gewonnen, van achtereenvolgens AZ, Willem II, RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en ADO Den Haag. Dat is een clubrecord.
Ajax-uit is nooit makkelijk voor FC Utrecht. De laatste overwinning in de Johan Cruijff ArenA dateert uit 2017, toen onder leiding van Erik ten Hag met 2-1 gewonnen werd dankzij treffers van Zakaria Labyad. Trainer en speler staan nu onder contract in de hoofdstad. Ook Ajacieden Sébastien Haller en Sean Klaiber hebben een Utrecht-verleden.
Eerder dit seizoen wonnen de Amsterdammers met 3-0 in de Galgenwaard. Ook in de KNVB Beker troffen beide clubs elkaar. Dat spektakelstuk in de tweede ronde eindigde in 5-4 voor Ajax, dat afgelopen weekend de beker won.
De laatste training van FC Utrecht voor het duel met Ajax