Naschoolse opvang weer open, frustratie over naborrel Fieldlabcafé's en versoepelingen op komst

PROVINCIE UTRECHT - Het was gezellig dit weekend in de Utrechtse cafés die meededen aan de Fieldlabproef, maar dat het na afloop ook nog lang gezellig bleef vond de gemeente een minder goed idee. Verder gingen de bso's vandaag weer helemaal open én zijn er misschien wel weer versoepelingen op komst. Het coronanieuws van de dag op een rijtje in de dagelijkse rubriek 'corona vandaag'.

Versoepelingen op komst: terrassen open en einde avondklok

De terrassen kunnen waarschijnlijk vanaf 28 april onder voorwaarden weer open, en de avondklok wordt afgeschaft. Dat zal vermoedelijk de boodschap zijn van het kabinet op de persconferentie morgen, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de NOS.
Het kabinet vergaderde gisteren en vandaag over de coronabestrijding. Na het Catshuisberaad van gisteren werd in kabinetskringen al gesproken van 'positieve signalen', hoewel de huidige besmettingscijfers nog niet direct aanleiding tot optimisme bieden.
Maar als breder wordt gekeken naar de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat corona heeft gehad, het verwachte positieve effect van beter weer op de besmettingen en een stabilisatie in de ziekenhuisopnames de afgelopen tijd, ziet het kabinet ruimte voor versoepeling.
Aan de heropening van de terrassen zouden wel voorwaarden worden verbonden: er wordt gedacht aan een maximum van twee mensen aan één tafeltje of meer als de mensen uit hetzelfde huishouden komen. Ook zou de opening gepaard gaan met een eindtijd.

Burgemeesters bijeen in Veiligheidsberaad

Veel burgemeesters, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht, pleiten er al weken voor om stap voor stap enig risico te nemen. Ze zijn er voorstander van om in elk geval in de buitenlucht de teugels iets te laten vieren, zodat er geen ongeordende massa's mensen in parken gaan zitten bij mooi weer. Ze praten er vandaag in Utrecht over in het Veiligheidsberaad.
Oud-burgemeester van Utrecht en nu burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, zei voorafgaand aan dat overleg ook nog eens dat de terrassen wat hem betreft open kunnen gaan. "De beperkte buitenruimte is van iedereen. Reguleren voorkomt besmettingen. Buiten is alles vol. Het enige dat leeg is, zijn de terrassen", aldus Van Zanen.

Aantal besmettingen blijft ongeveer gelijk

Het aantal nieuwe coronagevallen in de provincie Utrecht ligt vandaag rond het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Dat schommelde de hele week rond de 540 nieuwe besmettingen per dag en vandaag komt dat cijfer uit op 547. Dat is al wel weer minder dan gisteren toen het er 588 waren.
De meeste gevallen werden gemeld vanuit Utrecht (166), Amersfoort (39) en Woerden (28). Dertien mensen moesten naar het ziekenhuis. Het RIVM meldt vandaag vijf sterfgevallen als gevolg van corona.
Ook landelijk daalde het aantal nieuwe besmettingen iets naar 7187, maar aan het begin van de week ligt het aantal meldingen meestal relatief laag. Het aantal besmettingen ligt hoger dan vorige week maandag. Toen registreerde het RIVM 6757 gevallen.
In Rotterdam zijn opnieuw de meeste nieuwe gevallen aan het licht gekomen: 307 inwoners testten positief. In Amsterdam waren 283 nieuwe besmettingen, Den Haag telde er 254. Daarna volgt Utrecht (166).

Buitenschoolse opvang

Opluchting bij ouders, kinderen en begeleiders, want de buitenschoolse opvang is weer helemaal open. Voor de bso's gelden dezelfde coronaregels als voor de basisscholen. Kinderen hoeven onderling geen afstand te houden, maar voor het personeel geldt dat wel. Als op een opvanglocatie één persoon in een groep besmet raakt moet de hele groep in quarantaine. De bso's waren de afgelopen tijd alleen open voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep.
Voor de rest bleven ze dicht, om te voorkomen dat kinderen van verschillende scholen zouden samenkomen. We waren vanochtend bij de feestelijke heropening van BSO De Groene ARK in Lopik, compleet met feestboog en rode loper. De leidsters in Lopik waren er helemaal klaar voor: "We hebben ze echt gemist de kinderen".
Feest vandaag op BSO De Groene Ark in Lopik

Zelftests voor het onderwijs

Tot aan de zomervakantie krijgen basis- en middelbare scholen zo'n 14 miljoen zelftests, meldt het ministerie van Onderwijs. Vanaf vandaag worden de eerste tests geleverd. Binnen twee weken moeten alle scholen voorzien zijn van een eerste voorraad.
Onderwijspersoneel kan zich twee keer per week preventief testen, ook al hebben ze geen klachten. Op middelbare scholen wordt ook risicogericht getest, bijvoorbeeld als er een besmetting op een school bekend is. Wie een positieve uitslag krijgt moet in quarantaine en een reguliere test doen bij de GGD.

Net iets te gezellig in `t Oude Pierement

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt aan een nazit van de caféproef in de binnenstad van Utrecht. In café `t Oude Pierement zaten ongeveer veertig personen na te borrelen. Onder hen ondernemers en medewerkers van vier van de vijf horecabedrijven die deelnamen aan de caféproef. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Ze ging kijken na een melding van geluidsoverlast.
Handhavers waren juist zo tevreden over de cafébezoekers. "Zaterdagavond was de stad om 22.00 uur rustig, net als alle voorgaande avonden", aldus burgemeester Sharon Dijksma.
Burgemeester Dijksma bij de opening van de Fieldlabcafés woensdag
Burgemeester Dijksma bij de opening van de Fieldlabcafés woensdag © RTV Utrecht
Verder schrijft de burgemeester dat van één bezoeker achteraf is vastgesteld dat deze persoon corona had. De betreffende bezoeker was voorafgaand aan het cafébezoek negatief getest. Bij een test later in de week (de deelnemer had nog een tweede reservering) bleek de persoon wel ziek te zijn. Uit nader onderzoek blijken geen verdere besmettingen van de mensen met wie de deelnemer in contact is geweest.

Duidelijke taal van burgemeester Kats

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal zit niet te wachten op nog meer Fieldlabs, zegt hij op Twitter.

Ruim 6000 coronaboetes voor negeren avondklok

De politie heeft afgelopen week in totaal 6287 mensen een bekeuring gegeven omdat ze zich niet hielden aan de avondklok. Verder ontvingen 105 mensen een waarschuwing voor het overtreden van de coronamaatregelen. De politie beëindigde afgelopen weekend 39 illegale feesten.
De boete voor het negeren van de avondklok bedraagt 95 euro. Sinds 31 maart gaat de avondklok om 22.00 uur in en duurt tot 04.30 uur.

Proef met sneller ontslag in Antonius

Borstkankerpatiënten gaan na een operatie in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein als het kan sneller naar huis. Het ziekenhuis wil zo meer operaties laten doorgaan. Die kwamen soms in de knel vanwege de Covidzorg.
Door patiënten direct vanuit de uitslaapkamer naar huis te laten gaan en niet op te nemen op de verpleegafdeling, hoopt het ziekenhuis meer ruimte te creëren. Volgens het ziekenhuis kunnen patiënten die het aankunnen ook baat bij hebben bij een sneller ontslag. Het gaat nu om een proef. Als die slaagt wordt de methode mogelijk ook op andere afdelingen toegepast.