Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Franks designdroom komt uit: zijn kampeerbusje wint een prestigieuze prijs

1/3
UTRECHT - "Dit is dé prijs die je wilt winnen als je als industrieel ontwerper aan de opleiding begint. En dat is gewoon nu al gelukt!" Frank Westland (33) kan het ook nog amper geloven dat hij met zijn 'Ventje Camper' een Red Dot Award in de wacht heeft gesleept. "Het is eigenlijk een prijs voor hele grote bekende bedrijven. Terwijl wij nog heel jong zijn."

Frank wint met zijn kampeerbusje een internationale designprijs.


De jury achter de Red Dot Awards kijkt voornamelijk naar inventiviteit van een product en het design. En precies dat is telkens het uitgangspunt geweest, vertelt Frank. Sterker nog, in het begin ontwierp hij het ideale busje vooral voor zichzelf. "Je ziet te vaak dat je een product niet kunt gebruiken omdat het niet praktisch en niet goed over nagedacht is. Dat je uit een busje moet stappen, omlopen en de klep opentrekken om bij je spullen te kunnen bijvoorbeeld."

Daarop, en op allerlei andere praktische zaken, heeft Frank met zijn team oplossingen bedacht. Wat de bus volgens Frank uniek maakt, is toch wel het keukentje. Dat zit, in tegenstelling tot bij de meeste andere kampeerbusjes, niet in het midden maar achterin het voertuig. "Dat zien veel mensen en die zeggen: wat ideaal dat je gewoon staand kunt koken."

 Frank voor zijn 'Ventje'. Frank voor zijn 'Ventje'. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

En zo zijn er nog wel meer slimmigheidjes, vertelt Frank. Regelmatig ging hij met de bus op pad en liep hij weer tegen van alles aan. "Twee maanden geleden heb ik nog iets in een bedieningspaneeltje aangepast. Zodat je het makkelijker kunt bedienen vanuit bed." Maar na drie jaar ontwerpen, puzzelen en uitproberen, kan hij tevreden zijn. "Nu heb ik wel het gevoel dat we er zijn. Ik kan weer rustig op vakantie!"


Werkplaats


De kampeerbusjes worden in zijn geheel in de naastgelegen werkplaats gemaakt, waar volop wordt geschuurd, gezaagd en getimmerd. "De busjes komen vaak binnen zonder ramen, hefdak en zijn nog helemaal wit. En als ze hier wegrijden zijn het gekleurde en verwarmde Ventjes met een hefdak erop."

Ook het houten interieur maakt het bedrijf helemaal zelf. "Dat komt echt op de millimeter aan. Als je daar iets heel kleins aan verandert, past het niet meer."


De camperbus is populair


Buiten op de parkeerplaats bekijken twee stellen de uitgestalde campers. Ze zijn enthousiast en kunnen haast niet wachten ermee op pad te gaan. "De overbuurman heeft ook een kampeerbus en die zien we elke keer wegrijden. Toen dachten wij: dat willen we ook wel!"

Zij zijn niet de enige. Zo steeg bijvoorbeeld het aantal jonge mensen met een camper in het voorjaar van 2020 met 20,4 procent. Volgens BOVAG is kamperen het perfecte vakantie-alternatief voor veel mensen.

Ook Franks bedrijf heeft een goed eerste jaar achter de rug. "Maar ik hoop dat het zonder corona ook zo'n enorm succes was geweest", zegt hij lachend. Steeds vaker komt hij een Ventje tegen als hij zelf op pad is. "Het begint nu echt een clubje mensen te worden. Mensen kennen elkaar, toeteren naar elkaar. Dat is echt heel leuk om te zien dat er zo'n community ontstaat."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -