Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Digitale bestanden Utrechts Archief in mei weer beschikbaar

UTRECHT - Het digitale archief van Het Utrechts Archief is 100 procent hersteld. Dat zei wethouder Linda Voortman (GroenLinks) vandaag in de gemeenteraad. Over enkele weken moeten de stukken weer online te raadplegen zijn, zo verwacht de wethouder.

Het Utrechts Archief werd een maand geleden het doelwit van cybercriminelen. De IT-systemen werden ge´nfecteerd met zogeheten ransomware, ook wel gijzelsoftware genoemd. Nadat de aanval bekend werd zijn de IT-systemen buiten gebruik gesteld.

"Het streven is nu om de gehele digitale collectie in mei weer beschikbaar te stellen voor het publiek"
Wethouder Linda Voortman (GroenLinks)

Dat baart D66 zorgen, want zo kunnen met name studenten geen bronnen raadplegen en lopen ze mogelijk studievertraging op. "Naast dat het digitale archief niet toegankelijk is, is de studiezaal ook gesloten wegens de coronamaatregelen," zei raadslid Ellen Bijsterbosch. "Veel studenten, onderzoekers en historische verenigingen zijn door de coronasluiting van de Studiezaal afhankelijk van de digitale toegang tot tal van documenten."


7 miljoen scans


Maar een opgewekte wethouder Voortman had goed nieuws voor de D66-er. "Alle 7 miljoen scans en archiefbanken zijn veiliggesteld in een back-up van het Utrechts Archief. Op dit moment loopt nog het proces om de volledige raadpleging van de digitale collectie weer op te bouwen."

Dat kan volgens de wethouder nog enkele weken duren, omdat de ICT-systemen anders worden ingericht. "Het streven is nu om de gehele digitale collectie in mei weer beschikbaar te stellen voor het publiek."

Maar dat stelde Bijsterbosch niet geheel tevreden, want het zal nog een paar weken duren voordat met name studenten weer gebruik kunnen maken van de data. Bijsterbosch: "Is het college bereid om in de tussentijd in overleg met Het Utrechts Archief te kijken wat er nodig is om studenten en onderzoekers toch op verantwoorde wijze gebruik te laten maken van de Studiezaal?"


USB-stick


Voortman gaf aan dat er voor noodzakelijk onderzoek door Het Utrechts Archief maatwerk wordt geleverd voor onderzoekers die in de knel komen. "Dit kan gaan om het ter plekke digitaliseren en versturen van opgevraagde archieven via e-mail, of uitlevering van bestanden op een usb-stick." En desnoods kan een onderzoeker op afspraak alsnog de papieren archieven inzien, zo stelde de wethouder.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -