Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Het vikingschip van Coos ligt eindelijk in het water: 'Eerbetoon aan geschiedenis van Dorestad'

1/4
WIJK BIJ DUURSTEDE - Je kan het met gemak een historisch moment noemen. Na 900 jaar ligt er weer een vikingschip voor anker in de Nederrijn. Dertig vrijwilligers in Wijk bij Duurstede bouwden drie jaar lang in een voormalige sporthal aan het imposante schip, dat veertien meter lang is.

Vandaag was misschien wel de spannendste dag van het omvangrijke project. Om het schip uit de sporthal te krijgen, moest een muur van de hal worden gesloopt en daarna kon het gevaarte eindelijk de frisse lucht in! Maar dat gaat niet 1,2,3. "Het had zo'n stukkie gescheeld en het had niet gepast", zegt Coos van den Hoek die stijf staat van de zenuwen. Logisch, na l die jaren zwoegen.

Van de sporthal het water in, daar gaat ie


Initiatiefnemer en projectleider Coos heeft het schip op een origineel ontwerp gebaseerd. "Dit schip is ongeveer in het jaar 1100 gebouwd en zonk voor de kust in Denemarken, in Roskilde is in een museum nog het skelet van dat schip te zien."

De dertig vrijwilligers maakten met onder meer eikenhout en koperen nagels het schip zo goed mogelijk na. "Van die dertig had er n ervaring met het bouwen van houten boten. De rest heeft het allemaal gaandeweg moeten leren. Maar ze hadden allemaal gouden handen", zegt Coos.

Al de hele dag zijn Coos en het team van vrijwilligers in de weer om het schip de loods uit te krijgen. Half Wijk bij Duurstede is uitgerukt om het moment mee te maken. "Geweldig, dat dit bij ons is gemaakt", glundert een omstander.

 Vandaag werd het schip te water gelaten Vandaag werd het schip te water gelaten | Foto: RTV Utrecht


Plunderende vikingen


Het schip moet de rijke historie van Wijk bij Duurstede doen herleven. "Wijk bij Duurstede heette in die tijd Dorestad en was het Rotterdam van nu. Het was een zeer bruisend geheel. De vikingen kwamen hier graag om handel te drijven", vertelt Coos. "En ja, het waren af en toe ook woeste heerschappen. Af en toe gingen ze zich te buiten aan het roven van vrouwen en kinderen." Al waren dat wel de uitzonderingen. "Dorestad heeft er ook veel aan verdiend, ze brachten niet alleen ellende."

Het schip dat Van den Hoek bouwde is dan ook een handelsschip, dat gebruikt werd om goederen tussen Scandinavi en de rest van Europa te vervoeren. Eigen details voegde het team van Van den Hoek daarbij wel toe. Zo siert een imposante drakenkop de boeg. Die zaten niet op handelsschepen, maar het oog wil natuurlijk ook wat.

Dat het project hier voor Coos ophoudt, voelt een beetje dubbel. "De lol is er voor mij straks af", grinnikt hij. "Het stukje organiseren, daar wordt ik eigenlijk het vrolijkst van." Onder luid gejuich en geklap rijdt het vikingschip op een oplegger de sporthal uit. Coos schiet er even van vol. De spanning komt eruit. Dit is het resultaat van jaren zwoegen.

Nog een klein stukje, ja dit is het moment!"
Coos van den Hoek

Stefan Poelman, voorzitter van Museum Dorestad, is maar wat blij met schip. Hij ziet volop mogelijkheden. "We hopen op arrangementen met een rondleiding in het museum en dat je daarna in de haven het schip op kan gaan."


Lange stoet


Maar voor het zover is, moet het gevaarte nog het water in. Een lange stoet aan auto's en fietsers volgt het schip naar de haven, waar het langzaam en heel voorzichtig in het water wordt getild. "Nog een klein stukje, ja dit is het moment!" Als het schip eindelijk het water raakt, grist Coos een toeter tevoorschijn. Tooeeet! Eindelijk. Het schip ligt waar het hoort.

En zo heeft Wijk bij Duurstede er een attractie van formaat bij. "Het is een eerbetoon aan de grote geschiedenis van Dorestad", sluit Coos af.

 Tooeeet! Het schip ligt waar het hoort Tooeeet! Het schip ligt waar het hoort | Foto: RTV Utrecht


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -