Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Veense ouderen helpen kunstenaars met het maken van kunst

1/2
VEENENDAAL - Zes ouderen uit Veenendaal zijn gekoppeld aan zes Veense kunstenaars. De duo's zijn samen in gesprek gegaan over hoe het was om vroeger in de omgeving te werken. Waar hebben ze gewerkt en hoe ging dat er aan toe? Na de gesprekken zijn de kunstenaars aan de slag gegaan om de verhalen van de ouderen te vertalen in een persoonlijk kunstwerk.

Het idee ontstond in oktober 2020. Al langere tijd zag welzijnsadviseur Christine van de Male van zorginstelling Quarijn dat er weinig te doen was voor mensen in verzorgingstehuizen. Toen cultuurmakelaar Floor van Donselaar van MaakVeenendaal bij haar langskwam met de vraag waar behoefte naar was onder de doelgroep, kwam Van Der Male direct met een idee. "Als de mensen niet naar het museum kunnen, waarom halen we het museum dan niet naar de mensen?"

Als de mensen niet naar het museum kunnen, waarom halen we het museum dan niet naar de mensen?"
Christine van de Male - QuaRijn

QuaRijn en MaakVeenendaal verzonden vragenlijsten naar vier verschillende locaties van QuaRijn om te pijlen wat de achtergrond is van verschillende ouderen. Zo'n vijftig formulieren kwamen weer terug bij Van Der Male en Van Donselaar.

Opvallend was dat een aantal beroepen vaker terugkwam in de antwoorden. "We zagen dat veel mensen op de boerderij gewerkt hadden en we hoorden veel mensen over het werk als dienstmeisje. Maar er kwamen ook typisch Veense beroepen naar voren zoals het werk in de sigarenfabriek en de wolindustrie," vertelt Donselaar.


Herkenning in de kunst


Toen duidelijk werd welke verschillende beroepen belicht moesten worden, ging de organisatie op zoek naar ouderen die daar goed over konden vertellen. De keuze viel uiteindelijk op zes ouderen.

"Doordat we verhalen ophalen bij de cliŽnten en bewoners van Quarijn, inspireer je ook weer andere ouderen om over hun verleden te praten," vertelt Van Der Male. "Dus het doel van de tentoonstelling is enerzijds afleiding in deze coronatijd en anderzijds om de inspiratie om het verhaal op gang te houden en verhalen met elkaar te delen."


Kunstenaars


Om van deze verhalen uiteindelijk kunst te maken, deed cultuurmakelaar Van Donselaar een oproep onder de Veense kunstenaars. Die oproep bleef niet ongehoord. Maar liefst dertig kunstenaars reageerden.

"We hebben eerdere werken van de verschillende kunstenaars bekeken en unaniem besloten welke stijlen bij elkaar aansloten en wat bij de bewoners zou passen", vertelt Van Donselaar. In goed overleg zijn de ouderen gekoppeld aan een kunstenaar. Van elk verhaal komt nu een kunstwerk.

Een van de ouderen die haar verhaal vertelt is Janny:

Veense ouderen helpen kunstenaars met het maken van kunst


Ook dementerende ouderen nemen deel aan het project, wat Van Der Male erg belangrijk vindt. "Het is dan zo belangrijk dat je blijft meedoen in de maatschappij. Op deze manier helpen ze de kunstenaars dat die tentoonstelling er komt, want zonder die verhalen zou de kunst nooit zo persoonlijk worden."


Reizende tentoonstelling


De zes kunstwerken die uiteindelijk ontstaan, zullen op 1 mei als eerst tentoongesteld worden bij zorgcentrum de Koekoek in Veenendaal. Er komt een kleine officiŽle opening met een modeshow waarbij kleding wordt gebruikt uit die tijd. Wie de tentoonstelling bezoekt, krijgt een boekje met alle bijbehorende verhalen van de ouderen en de kunstenaars.

Later reist de tentoonstelling door naar andere locaties van QuaRijn. Zo is zorgcentrum Charim in juli en augustus aan de beurt. Wat er daarna precies met de tentoonstelling gebeurt staat nog niet vast. "Het is eigenlijk voor iedereen die oud is en in Veenendaal woont, want deze beroepen zullen bij veel mensen tot de verbeelding spreken," besluit Van Der Male.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -