Kabinet wil terrassen heropenen, aantal besmettingen daalt verder en coronapilots populair

PROVINCIE UTRECHT - Een dag met volop coronanieuws! In dit overzicht lees je de belangrijkste updates. Zo lees je over het dalende aantal besmettingen, de mogelijke opening van het terrasseizoen en de populariteit van de coronatestpilots.

Kabinet wil op 21 april af van avondklok en sluiting terrassen

Het kabinet wil per 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen.
Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand. Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelen nog of die versoepeling de eindstreep haalt.
Volgende week dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Zij zullen dan een plan ontvouwen om stapsgewijs de samenleving te heropenen.

Aantal coronabesmettingen blijft dalen

In de provincie Utrecht zijn tussen gisterochtend en vanochtend 404 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 451 besmettingen per dag uitkomt. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM.
Het zijn ook minder besmettingen dan gisteren, toen er 481 nieuwe coronabesmettingen werden geteld. Het gemiddelde daalt nu bijna een week. Het is niet duidelijk in hoeverre die daling met het paasweekeinde te maken heeft. Wel is duidelijk dat iets minder mensen zich hebben laten testen.
Opvallend is het hoge aantal ziekenhuisopnames. Liefst 63 provinciegenoten werden volgens de RIVM-cijfers vanwege de gevolgen van een coronabesmetting in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 14 uit de gemeente Utrecht. Dat is bijna dubbel zoveel als gisteren, toen er 34 ziekenhuisopnames waren.
Een provinciegenoot is volgens de cijfers van het RIVM overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.

Ook landelijk zet daling door

Landelijk zijn er 6409 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is aanzienlijk minder dan op voorgaande woensdagen. Het weekgemiddelde staat nu op 6703 besmettingen en daalde voor de zesde dag op rij.
Onder kwetsbare groepen blijft het aantal coronagevallen dalen. Zo testten acht bewoners van verpleeghuizen positief, het laagste aantal sinds half september. Er zijn 185 verpleeghuislocaties die nog met besmettingen kampen, en dat is het laagste aantal sinds 2 oktober. Ook in de gehandicaptenzorg komen steeds minder coronagevallen voor.
Afgelopen etmaal is het overlijden van 23 coronapatiënten gemeld aan het RIVM. De afgelopen week waren dat er 136, gemiddeld iets minder dan twintig per dag. Dat is het laagste peil sinds 12 oktober. Rond de jaarwisseling, toen de vaccinatiecampagne begon, waren er soms meer dan 150 sterfgevallen aan corona per dag.

Ziekenhuizen steeds voller

Tegenover het dalende aantal besmettingen staat het oplopende aantal van bezette ziekenhuisbedden. Inmiddels staat de teller op 2558 coronapatiënten, dat zijn er 60 meer dan dinsdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 12 januari.
Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen nu 776 coronapatiënten op de intensive cares, een stijging van 26 ten opzichte van de voorgaande dag. De laatste keer dat de bezetting op ic's zo hoog was, was eind april vorig jaar. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1782 coronapatiënten. Dat betekent een toename van 34.

Kabinet besluit morgen over vervolg AstraZeneca

Vorige week vrijdag legde het kabinet het prikken met AstraZenece voor mensen onder de 60 nog stil. Het wilde een nieuw advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) afwachten. Die meldt nu dat ernstige problemen met het bloed inderdaad worden beschouwd als zeer zeldzame bijwerkingen van het coronavaccin. Maar de voordelen van het vaccin wegen echter zwaarder dan het zeer kleine risico op de vorming van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).
Het kabinet besluit donderdag of mensen onder de 60 weer geprikt worden met het AstraZeneca-vaccin. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid. Op het advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) van woensdag volgt nog een spoedadvies van de Gezondheidsraad, mede op basis van gesprekken met tromboseartsen. Daarna hakt coronaminister Hugo de Jonge een knoop door.

Ook meldingen van zeldzame bloedklachten bij Janssen-vaccin

Ook het coronavaccin van Janssen uit Leiden zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Die worden onderzocht.
Het zijn "extreem weinig" gevallen op 4,5 miljoen mensen over de hele wereld die dat vaccin tot nu toe hebben gekregen, zo'n aantal past binnen de verwachtingen, zegt Peter Arlett van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Coronakroegbezoek ontzettend populair

Dat we amper kunnen wachten om de terrassen weer te bezoeken, blijkt wel uit de pilot voor kroegbezoek in Utecht. De website waarop plekken kunnen worden gereserveerd voor de caféproef in Utrecht, was aan het begin van de middag moeilijk of niet bereikbaar. Dat kwam vermoedelijk doordat veel mensen de site willen bezoeken.
De kroegen die meedoen zijn Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en 't Oude Pierement. Gasten kunnen zich aanmelden om een tijdslot te krijgen om van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 april naar het café te mogen.
Tijdens de proef bekijkt TNO hoe de bezoekers en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Een negatief coronatestbewijs is een vereiste om binnen te komen. De cafés gaan open van 12.00 uur 's middags tot 22.00 uur 's avonds.

Topdrukte op squashbaan in Utrecht verwacht

Ook squashen is gewild. De onlinereserveringen bij Squash Utrecht stromen binnen. "Elke minuut komt er wel een bij", zegt manager Stephan Patz woensdag. Zaterdag is de accommodatie de allereerste binnensportlocatie die weer open mag in het kader van testen voor toegang.
Mensen die willen sporten, moeten wel een negatieve coronatest kunnen overleggen. Bovendien mogen zij niet ouder zijn dan 27 jaar. De Utrechtse squashvereniging heeft relatief veel studentenleden die in deze leeftijdscategorie vallen, maar ook niet-leden uit heel Nederland zijn welkom. Patz verwacht dat zaterdag 575 sporters komen squashen.

Buitenplaats Groeneveld in Baarn maakt zich op voor bezoekersstroom

Buitenplaats Groeneveld in Baarn maakt zich eveneens op voor drukke dagen. Het park rondom het kasteel wordt nu ook al elk weekend druk bezocht, maar bezoekers mochten de afgelopen tijd niet het kasteel in.
Ook Groeneveld doet mee met de pilot om bezoekers binnen te laten. En het kasteel wil flink uitpakken. Anja Bon: "We zijn enthousiast dat de deuren nu even open gaan en hebben extra activiteiten gepland. Er zijn rondleidingen en er is livemuziek. We hopen dat er zoveel mogelijk mensen komen. Zo komen we weer een stapje dichterbij definitieve openstelling."
Weten wat er nog meer mogelijk is in de provincie? Bekijk onderstaande kaart en lees ons uitgebreide artikel: Squash, kasteelbezoek of biertje drinken: dit kan er allemaal in april (en dit moet je ervoor doen)

Upgrade je coronawandeling met Maarten van Rossem

Hoeveel weet jij van de plek waar je woont? Toch wel weinig, bedacht Annelies Rijnbeek (27) zich toen ze voor de zoveelste keer langs het Domplein in Utrecht liep tijdens een coronawandeling. Ze wilde wel eens meer weten over de geschiedenis van haar stad en trok de stoute schoenen aan: ze vroeg niemand minder dan Maarten van Rossem al haar vragen te beantwoorden in een audiotour.
Die twijfelde geen moment. Het resultaat is de app Audiotour Utrecht. Waarin je het herkenbare van Van Rossem hoort in een wandeling langs onder meer de Domtoren, Paushuize en het Academiegebouw.
Audiotour in Utrecht met Maarten van Rossem

Coronahulplijn voor jongvolwassenen

Voor jongvolwassenen bestaat er sinds woensdag een landelijke coronahulplijn. Tussen 14.00 en 22.00 uur kan iedereen tussen de 18 en 24 jaar via de Alles Oké? Supportlijn anoniem een getrainde vrijwilliger spreken over mentale klachten.
De hulplijn, een initiatief van De Kindertelefoon, is opgezet omdat jongvolwassenen relatief zwaar gebukt gaan onder de coronamaatregelen. Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) wees uit dat jongvolwassenen sinds de pandemie steeds minder goed in hun vel zitten. Was het aandeel studenten dat in 2019 psychische problemen ervoer nog een kwart, vorig jaar is dat al gestegen tot een derde.
Met de supportlijn kan zowel worden gebeld (0800-0450) als gechat (allesoke.nl).

Verpleeghuizen met hoge vaccinatiegraad kunnen versoepelen

Verpleeghuizen kunnen hun coronamaatregelen versoepelen als minstens 80 procent van de bewoners twee prikken heeft gehad. Er kunnen dan meer bezoekers komen, activiteiten kunnen met grotere groepen en er kunnen bijvoorbeeld weer meer vrijwilligers en kappers aan het werk in het verpleeghuis. Het Outbreak Management Team (OMT) acht deze versoepelingen veilig en het kabinet volgt dat advies, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.
Bewoners die volledig gevaccineerd zijn, mogen straks enkele vaste bezoekers op de eigen kamer ontvangen, zonder dat daarbij een mondmasker of 1,5 meter afstand nodig is. De bezoekers moeten dan wel negatief getest of gevaccineerd zijn.

Meer ondernemers stoppen, meer ondernemers beginnen

In heel Nederland zijn in 2020 ruim 129.000 vestigingen van bedrijven opgeheven, ruim een kwart meer dan in 2019. Het ging voornamelijk om kleine bedrijven: 87 procent was onderdeel van een bedrijf met slechts 1 werkzame persoon. In de provincie Utrecht waren er vorig jaar 11.000 opheffingen, ongeveer een derde meer dan in 2019.
Toch nam het aantal bedrijven in de provincie met 3,3 procent toe. Per saldo begonnen dus meer ondernemers een bedrijf, dan dat ze ermee stopten. In deze coronatijd was vooral het oprichten van een webwinkel populair. Alleen al in onze provincie kwamen er 6500 nieuwe webshops bij.

Zonnestudio's blijven dicht

De zonnestudio's blijven voorlopig gesloten. De zonnestudiobranche had in kort geding geëist dat ze open mocht en vergeleek zich met de contactberoepen als bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons die wel open mochten. Maar de rechter gaf de sector geen gelijk.
Volgens de rechtbank moet de staat keuzes maken omdat er niet te veel tegelijk kan worden versoepeld. Eerder haalden winkeliers en de horeca ook al bakzeil bij de rechtbank.

Nederlanders profiteren van 'uurtje extra' bij avondklok

Nederlanders zijn de afgelopen week na het verschuiven van de avondklok meer buiten geweest tussen 21.00 en 22.00 uur. Op woensdag en donderdag waren toen ongeveer drie keer meer mensen op straat. Sinds afgelopen woensdag mogen mensen tijdens dat uur zonder geldige reden buiten zijn. Dat meldt het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), dat hiervoor 10.000 panelleden van 16 jaar en ouder volgt met een app.
Afgelopen woensdag en donderdag was tussen 21.00 en 22.00 uur gemiddeld 6 procent van de panelleden op straat te vinden. Een week daarvoor was dit percentage bijna drie keer zo klein, toen de avondklok nog een uur eerder inging.