Het nieuwe 't Hoogt moet 'mini-Parijs' in hartje Utrecht worden

UTRECHT - In het centrum van Utrecht wordt druk gebouwd aan een nieuw filmhuis. Al is nieuw niet helemaal het goede woord; het wordt een nieuw jasje voor het oude filmtheater ' t Hoogt. Slachtstraat Filmtheater gaat het heten.
Na drie jaar zullen er weer films op het doek verschijnen op de Slachtstraat, om de hoek bij de Neude. Een samenwerking tussen Jos Stelling, tevens eigenaar van het Louis Hartloopercomplex en Springhaver en het Monumentenfonds zorgt ervoor dat het Slachtstraat Filmtheater in november haar deuren kan openen.
Eind 2018 moest filmtheater 't Hoogt dicht waardoor een iconische plek uit het stadsbeeld verdween. In een deel van het voormalige Hoogt gebouw zijn nu appartementen gekomen, het andere deel wordt verbouwd tot filmtheater.
Mini-Parijs in hartje Utrecht: Slachtstraat Filmtheater opent in november de deuren

Drie zalen in één

De grootste verandering van het gebouw vindt plaats in de voormalige hoofdzaal op de eerste verdieping. In deze zaal wordt namelijk een hele nieuwe verdieping geplaatst. Eigenaar Jos Stelling legt uit: "We gaan een nieuwe vloer leggen in de veertien meter hoge zaal. Dan komt op de eerste verdieping een grote en op de tweede verdieping twee kleine zalen."
Stoelen die in deze zalen komen te staan, konden worden gesponsord door filmliefhebbers om zo financieel bij te dragen aan de verbouwing. Alle 210 plekken waren, tegen de verwachtingen in, al snel verkocht. "De stoelen kostte 'maar' 300 euro per stuk, binnen drie weken waren ze allemaal gesponsord", zegt Jos Stelling.

Franse stijl

Het streven is om overal in het Slachtstraat Filmtheater een Franse sfeer te laten hangen. Dat sluit, volgens Stelling, aan bij de omgeving. "De straten hier 's avonds doen mij altijd denken aan de straatjes in Montparnasse, in Parijs. Daarom wordt het filmtheater in zijn geheel een beetje Montparnasse 1920 stijl."
Op deze manier zal de grote drukte op de Neude gecompenseerd worden door de knusse sfeer in de Slachtstraat. Een mini Parijs in het hartje van Utrecht, dat is wat Stelling wil nastreven. "Maar", nuanceert hij, "Een bioscoopzaal is een bioscoopzaal. Als de lichten uitgaan, zie je alleen nog maar de film."

Drie filmtheaters, één bedrijf

Aan ervaring geen gebrek bij Stelling. Naast Filmtheater Slachtsstraat is hij namelijk ook eigenaar van het Louis Hartloopercomplex en Springhaver, beide gelegen in Utrecht. "We hebben één technische dienst, publiciteit afdeling en administratie, maar we zijn drie verschillende filmtheaters."
Door deze samenwerking kan enerzijds geconcurreerd worden met de grote bioscopen en anderzijds de intimiteit bewaard worden. "En dat is heel belangrijk voor de binnenstad van Utrecht", zo stelt Stelling.