Pia Dijkstra zegt Kamer vaarwel: 'De heftigheid is toegenomen'

Pia Dijkstra in de vergaderzaal van de Eerste Kamer voor een debat over orgaandonatie, februari 2018.
Pia Dijkstra in de vergaderzaal van de Eerste Kamer voor een debat over orgaandonatie, februari 2018. © ANP
PROVINCIE UTRECHT - De Tweede Kamer heeft vanmiddag afscheid genomen van zeven volksvertegenwoordigers uit de provincie Utrecht. Vier regiogenoten verlieten het Binnenhof al eerder in de afgelopen regeringsperiode. D66-Kamerlid Pia Dijkstra uit Utrecht kijkt na bijna elf jaar terug op ("het is een beetje cliché") een bewogen periode.
Door de coronamaatregelen verliep het afscheid van de vertrekkende Tweede Kamerleden anders dan politiek Den Haag gewend is. De 150 Kamerleden mogen niet allemaal tegelijk de plenaire zaal betreden. Daarom zijn de fracties over drie ploegen verdeeld. Toch jammer, vindt Dijkstra. "Door de jaren heen ben je met een hele grote groep mensen die allemaal met elkaar te maken hadden", zei ze vanmorgen op Radio M Utrecht.
Deze regiogenoten keren niet terug in de Tweede Kamer

Niet herkiesbaar
* Pia Dijkstra (D66), Utrecht
* Kees Verhoeven (D66), Amersfoort
* Matthijs Sienot (D66), Utrecht
* Carla Dik-Faber (CU), Veenendaal
* Corrie van Brenk (50PLUS), Utrecht

Herkiesbaar, maar niet herkozen
* Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD, zelfstandig Kamerlid, 50PLUS, Groep Krol/van Kooten-Arissen, zelfstandig Kamerlid), Woerden - Nr. 1 van Splinter
* Lenny Geluk (CDA), Zeist - Nr. 68 van CDA

Eerder vertrokken
* 2018: Linda Voortman (GL), Utrecht - werd wethouder gemeente Utrecht
* 2018: Nine Kooiman (SP), Utrecht - Kamerlidmaatschap niet te combineren met moederschap
* 2019: Hanke Bruins Slot (CDA), Utrecht - werd gedeputeerde provincie Utrecht
* 2019: Marianne Thieme (PvdD), Maarssen, tegenwoordig Heveadorp - tijd om het stokje over te dragen, wel lijstduwer in 2021

Fragmentatie in de politiek

Het Kamerlidmaatschap is er de laatste jaren niet makkelijker op geworden, aldus de Utrechtse politica. "Het is een beetje cliché, maar ik kijk terug op een bewogen periode. We zien een enorme fragmentatie van de politiek. We hebben straks 17 partijen in de Tweede Kamer waarvan een paar heel kleine. Maar we zien ook dat net als in de maatschappij de heftigheid van de tegenstellingen is toegenomen."
Pia Dijkstra vanmiddag tijdens het afscheid van de Tweede Kamer.
Pia Dijkstra vanmiddag tijdens het afscheid van de Tweede Kamer. © ANP
Daarnaast ziet Dijkstra dat de sociale media steeds meer invloed hebben op de politieke debatten. Toch neemt dat niet weg dat volksvertegenwoordigers toch altijd manieren proberen te vinden om er met elkaar uit te komen. "Dat vind ik ook het bijzondere van die jaren in de politiek: de politieke tegenstellingen kunnen heel heftig zijn en de persoonlijke tegenstellingen veel minder. Ik hoop dat dat zo zal blijven."

Orgaandonoren

Dijkstra pleitte vanaf haar entree in Den Haag voor automatische registratie van orgaandonoren, waarbij iedereen geacht wordt in te stemmen tenzij je bezwaar aantekent. Ze kreeg in 2016 haar initiatiefwet met een nipte meerderheid door de Tweede Kamer. "Dat is natuurlijk ook te danken aan die partijen die voor gestemd hebben. Ik kijk er met heel veel plezier op terug dat dat gelukt is. Het is een zware klus geweest, maar uiteindelijk hebben we iedereen kunnen overtuigen.
Een ander plan van Dijkstra wordt nog behandeld. Het gaat om een wet die euthanasie voor ouderen vanaf 75 jaar onder voorwaarden mogelijk moet maken. Senioren die uitzichtloos en ondraaglijk lijden maar niet ernstig ziek zijn moeten zich volgens haar kunnen melden bij een zogenoemde levenseindebegeleider. Dijkstra diende afgelopen jaar een initiatiefwetsvoorstel 'Waardig levenseinde' in maar zal de behandeling daarvan niet meer als Kamerlid meemaken.

Bijzondere dag

Morgen beginnen 150 volksvertegenwoordigers aan een nieuwe periode in de Tweede Kamer. De vertrekkers namen vanmiddag afscheid. "Het wordt een bijzondere dag", zei Dijkstra vanmorgen. "Met politiek ben je 24 uur per dag en zeven dagen in de week bezig. Je staat 'aan', zoals dat zo mooi heet. Je moet er altijd zijn voor de momenten dat er iets gebeurt waar je mee te maken hebt."
Voor de 66-jarige Dijkstra breekt naar eigen zeggen nu een andere levensfase aan. Wat ze na haar Kamerlidmaatschap gaat doen is nog niet duidelijk. "Om te beginnen neem ik een half jaar een sabbatical. Ik ben er wel aan toe."