Nieuwegeiner vrijgesproken van moord op Wout Sabee, wel 16 jaar cel voor leiden drugsbende

© Koen Laureij
NIEUWEGEIN/DE MEERN - Nieuwegeiner Marcel D. is door de rechtbank vrijgesproken van moord op crimineel Wout Sabee in 2016 in De Meern. Volgens de rechtbank Midden-Nederland is er onvoldoende bewijs dat D. opdracht heeft gegeven voor de liquidatie en een eerdere mislukte moordpoging.
De rechtbank vindt wel bewezen dat de 38-jarige Nieuwegeiner leider was van een criminele organisatie die zich naast drugshandel en wapenbezit, óók bezighield met liquidaties, witwassen en heling. Desondanks zal het vonnis een tegenvaller zijn voor het Openbaar Ministerie, dat had in januari 30 jaar cel voor D. geëist.
Vier medeverdachten van Marcel D. zijn veroordeeld tot celstraffen van 7 tot 14 jaar. De hoogste straf was voor Nieuwegeiner Erik W, de tweede man binnen de organisatie. Twee andere Nieuwegeiners zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

Drugstransporten en wapens

De verdachten werden in oktober 2018 bij grootscheepse politie-invallen aangehouden. Tegen de groep liep toen al een tijdlang het onderzoek Napoles (de bijnaam van D. is kleine Napoleon) naar grootschalige smokkel van cocaïne en heroïne naar Groot-Brittannië. Volgens de rechtbank is D. samen met anderen verantwoordelijk voor meerdere drugstransporten. Het ging in de periode 2014 - 2016 om grote hoeveelheden: in totaal exporteerden de mannen minstens 2500 kilo cocaïne en heroïne. Ze deden dit iedere keer op dezelfde manier.
De drugs waren steeds verstopt in auto-onderdelen die via verschillende transportlijnen naar Groot-Brittannië werden vervoerd. Onderschepte pakketten cocaïne en heroïne zaten in uitgeholde accu's en acculaders die van binnen waren bekleed met lood. Zo viel het niet op bij controles. De pakketten waren altijd vacuüm verpakt. Bij doorzoekingen in loodsen, die op naam stonden van verdachten, zijn accu's, verpakkingsfolie en machines gevonden waarmee pakketten vacuüm kunnen worden verpakt.
Daarnaast zijn bij verdachten transportbrieven aangetroffen en communiceerden zij in versleutelde PGP-berichten over de drugstransporten. In twee garageboxen in Bilthoven en in een loods van de verdachte uit Oss zijn in totaal veertien vuurwapens, een machinegeweer, tien handgranaten en een aanzienlijke hoeveelheid munitie aangetroffen.

Andere verdachten

Ook de 33-jarige Nieuwegeiner Erik W. is tot een lange gevangenisstraf van 14 jaar veroordeeld. Hij had volgens de rechtbank een aansturende rol binnen de organisatie en onderhield de contacten met Britse drugscriminelen waarmee de groep zaken deed. Hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor zware wapens die door de politie zijn aangetroffen in garageboxen in Bilthoven.
Drie andere verdachten speelden een kleinere rol. Ze waren betrokken bij het organiseren van de transporten en het verwerken en verpakken van blokken cocaine en heroïne die naar Engeland werden gesmokkeld. Twee verdachten uit Oss en Varsselder zijn veroordeeld tot celstraffen van 8 jaar en een man uit Amsterdam tot een celstraf van 7 jaar voor deelname aan een criminele organisatie, drugshandel en wapenbezit.

Moordzaak Sabee

De vermoorde Wout Sabee regelde drugstransporten voor de groep en zou door Marcel D. verantwoordelijk zijn gehouden voor een verdwenen partij drugs. Een eerste poging om Sabee om te brengen mislukte in 2014. Hij werd in zijn auto beschoten bij zijn huis in De Meern, maar redde zijn leven door op de schutter in te rijden. Een tweede aanslag in 2016 werd hem fataal.
Na de eerste moordpoging legde Sabee bij de politie zogenoemde kluisverklaringen af, waarin hij Marcel D. als waarschijnlijke opdrachtgever zou hebben aangewezen. De rechtbank vindt deze verklaringen en andere bewijzen die het Openbaar Ministerie tegen D. aanvoerde echter onvoldoende om met zekerheid vast te stellen dat hij achter de aanslagen op Sabee zat.
Politie doet onderzoek na moord op Sabee
Politie doet onderzoek na moord op Sabee © Koen Laureij

Criminele organisatie

Het proces tegen de groep vond plaats in de streng beveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam Osdorp. Daar deed de rechtbank Midden-Nederland vanochtend ook uitspraak. Het OM is niet ontevreden over de meeste vonnissen, maar overweegt wel om bij de rechtbank hoger beroep aan te tekenen tegen het vonnis van Marcel D. en de vrijspraak van een van de andere verdachten.
De officieren van justitie en de verdachten hebben twee weken in beroep te gaan. De verdachte uit Vasselder, die 8 jaar cel kreeg, heeft al inmiddels al gedaan.