Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Frits van Loenen uit IJsselstein doet mee aan landelijke striptekenwedstrijd

1/5
IJSSELSTEIN - Het zou een droom zijn die uitkomt: striptekenaar Frits van Loenen uit IJsselstein doet mee aan een stripbattle van tijdschrift Stripglossy. En de prijs is een jaar lang elke maand een strip tekenen voor het blad. "Ik hoop natuurlijk te winnen", zegt hij.

IJsselsteiner Frits doet mee aan stripbattle


Frits tekent al bijna zijn hele leven strips. Als jongetje van 7 kreeg hij een paar Kuifje-albums van zijn vader en toen was hij meteen verkocht. Al op de basisschool verzon hij zijn eigen verhalen en tekende erbij in de stijl van Suske en Wiske. Gaandeweg ontwikkelde hij zijn eigen stijl. "Op de grafische school hebben tekenleraren me aangemoedigd om strips te maken en op te sturen naar een uitgeverij." En zo is het balletje gaan rollen.

 'Dat ik mijn eigen stadje heb mogen tekeningen vind ik echt te gek' 'Dat ik mijn eigen stadje heb mogen tekeningen vind ik echt te gek' | Foto: Frits van Loenen

De eerste strip van Frits die uitkwam gaat over zijn eigen stad IJsselstein. 'De Apenluiders' gaat over een middeleeuwse legende. Hij tekende de strip voor de carnavalsvereniging. IJsselstein heet in carnavalstijd Apestad. Frits: "In de strip zie je oude monumenten uit IJsselstein, zoals de oude kerk en het stadhuis. Dat ik over mijn eigen stadje heb mogen tekenen ben ik reuze trots. Dat vind ik echt te gek."

 Frits aan het werk Frits aan het werk | Foto: Janneke van Loenen - de Wild

Een van Frits grote voorbeelden is de Britse striptekenaar Don Lawrence, die bekend is bij stripliefhebbers van de strips Trigië en Storm. Ze hebben elkaar ook ontmoet en Frits is zelfs bij hem thuis geweest. Don moedigde hem aan om vooral strips te blijven tekenen. Frits: "Hij is mijn grote voorbeeld, hij kon zo waanzinnig goed tekenen. Ik heb het blad Stripglossy benaderd of zij aandacht aan hem wilden besteden." Maar in plaats van dat er een artikel over Don Lawrence kwam, werd Frits gevraagd om mee te doen aan de stripbattle.

 Asterix en Prince spelen een rol in de strip Asterix en Prince spelen een rol in de strip | Foto: Frits van Loenen

De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Deze ronde is het thema is TV kantine. Alle kandidaten moesten een strip van één pagina over dat programma tekenen. "Ik heb Maarten van Rossem getekend, die heb ik ook ontmoet in Vianen. Dat was een leuk gesprek. En Professor Barabas uit Suske en Wiske, en Asterix, omdat dat de striphelden uit mijn jeugd zijn. Maar ook Prince, omdat ik zijn muziek heel inspirerend vind. Ik hoop met deze strip natuurlijk de battle te winnen."

Stemmen op Frits kan via de website van het stripblad.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -