Jan van der Greef reist gewoonlijk naar de meest ontoegankelijke plek ter wereld, om te fotograferen vanuit zijn rolstoel." /> Jan van der Greef reist gewoonlijk naar de meest ontoegankelijke plek ter wereld, om te fotograferen vanuit zijn rolstoel. (Foto: Jan van der Greef)" /> Jan van der Greef reist gewoonlijk naar de meest ontoegankelijke plek ter wereld, om te fotograferen vanuit zijn rolstoel." /> Bingo FM is de stadsradio voor Utrecht met de hele dag de gezelligste Nederlandstalige muziek!

Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Natuurfotograaf Jan van der Greef blijft door corona dichter bij huis: 'Ook hier wonderschone natuur'

1/5
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/IJSSELSTEIN - Natuurfotograaf Jan van der Greef reist gewoonlijk naar de meest ontoegankelijke plek ter wereld, om te fotograferen vanuit zijn rolstoel. Ondanks zijn beperking maakt de fotograaf uit Driebergen prijswinnende foto's in gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Maar sinds corona zoekt hij het dichter bij huis, zoals in IJsselstein bij een slaapplaats van spreeuwen. Duizenden spreeuwen komen daar vlak voordat ze gaan slapen naartoe. Jan van der Greef: "Die vormen prachtige wolken. Ik ga proberen om niet alleen de vormen te fotograferen, maar ook de beweging in die wolken."

 "Vogels staan ook voor vrijheid" | Foto: Jan van der Greef

Op 4 jarige leeftijd kreeg Jan polio. Daarom zit hij nu in een rolstoel. Van jongs af aan was hij al geÔnteresseerd in de natuur en dan vooral in vogels. "Vogels staan ook voor vrijheid, dat geeft een heel mooi gevoel voor mezelf, vrijheid hangt helemaal samen met wat je denkt. Je kunt jezelf kaderen en beperken, maar als je vrijer gaat denken kan je steeds meer zien."

Route C: Jan van der Greef


De laatste jaren laat Jan de meer traditionele wetten van natuurfotografie steeds meer los. Hij creŽert onscherpte door zijn de camera te bewegen of lange sluitertijden te gebruiken. "Als ik probeer die beweging te fotograferen zoek ik naar structuren die over elkaar heen vallen in de wolk. En dan probeer ik impressionistische, haast abstracte beelden te krijgen van zo'n beweging."

 Jan wordt door de jungle gedragen Jan wordt door de jungle gedragen | Foto: Jetske van der Greef

Jan is in allerlei uithoeken van de wereld geweest, van de noordpool tot de Amazone en als laatste voor de coronapandemie in de jungle van Sumatra. Ook in gebieden die ook zonder een rolstoel al niet erg toegankelijk zijn. Maar dat houdt hem niet tegen: "Gaandeweg heb ik geleerd dat je vaak mensen ontmoet die graag anderen helpen, net zoals ik graag mensen help. En dan blijken er veel minder limieten te zijn dan je denkt. De laatste reis hebben ze me 3 uur op een stretcher door rivieren en over gladde berghellingen gedragen, zodat ik een heel bijzondere vogel kon fotograferen."

 Jan fotografeert ook in moeilijk toegankelijke gebieden Jan fotografeert ook in moeilijk toegankelijke gebieden | Foto: Jan van der Greef

En nu dus de spreeuwendans in de polder bij IJsselstein. Jan: "Het hoeft niet altijd ver weg te zijn, maar ook in de directe omgeving kun je gefascineerd worden door de wonderschone natuur. "
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -