Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Spannende avonturen van etsende globetrotter te lezen in boek

1/6
UTRECHT - Wereldreiziger Rolf Weijburg is vaker dan ooit in zijn atelier in Utrecht te vinden. Door de coronacrisis zit reizen er niet in. Tussen die reizen door maakt hij etsen van wat hem onderweg opvalt. "Als je etst duik je dieper in wat je hebt meegemaakt. Je gaat dingen terughalen, ik denk aan die plek. Het zijn geheugensteuntjes, als een bibliotheek in mijn hoofd."

 Aan het werk in zijn atelier Aan het werk in zijn atelier | Foto: RTVUtrecht / Boukje Jansen van Galen

Rolf is bezig met een serie over de kleinste landen ter wereld. Hij was in Afrika, op het eiland Sao Tomť en Principe. Door wat hij meemaakte vroeg hij zich ineens af hoe klein het was en of er andere landen waren die nog kleiner waren. Rolf: "Toen bleek dat er 24 landen nog kleiner zijn dan Sao Tomť. Ik dacht, dat is een mooi project, dan ga ik overal heen en maak daar etsen over."

 Een van de kleinste landen ter wereld Een van de kleinste landen ter wereld | Foto: Rolf Weijburg

Om daar te komen moest hij allerlei exotische grenzen over. En daardoor kwam hij op het idee voor zijn nieuwste boek Grensgevallen. Rolf: "Ik kwam erachter dat heel veel rare gebeurtenissen op mijn reizen samenhangen met het feit dat je een grens over wilt. Bijvoorbeeld dat ik in een gevangenis ben terechtgekomen of als persona non-grata het land ben uitgezet, had allemaal te maken met papieren die je nodig hebt, of het feit dat ik zomaar ergens verscheen aan een grens waar niemand komt en ik mensen de stuipen op het lijf jaagde: huh, wat kom jij hier doen."

 Rolf maakt ook etsen van Utrecht Rolf maakt ook etsen van Utrecht | Foto: Rolf Weijburg

Rolf maakt ook etsen waar hij de grens niet voor over hoeft, van zijn eigen stad Utrecht. "Het is een soort thuisgevoel. Utrecht is natuurlijk ook een prachtig mooie stad. De oude bibliotheek aan de Voetsiusstraat heeft een hele mooie toren. En uiteindelijk dacht ik, wat is er nog meer aan torens en toen heb ik een hele grote ets gemaakt over torens in Utrecht."

Etser en globetrotter Rolf Weijburg


Hij heeft nog meer dan genoeg werk liggen, maar begint het reizen wel te missen. "Op een gegeven moment wordt het wel heel veel sleur en dan verlang ik weer naar een plek waar ik nog nooit ben geweest."

Over Rolf Weijburg is ook een documentaire gemaakt die is uitgezonden bij RTV Utrecht, "De kunst van het reizen".

DocU: De kunst van het reizen


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -