Vijfheerenlanden onderzoekt laatste poging om schadeclaim Niemans Beton aan te vechten

© Privé-archief / RTV Utrecht
VIJFHEERENLANDEN - De gemeente Vijfheerenlanden laat onderzoeken of er toch nog een allerlaatste poging gedaan kan worden om de miljoenenvergoeding voor Niemans Beton aan te vechten. De rechter besloot onlangs na een jarenlange rechtszaak dat de gemeente ruim 80 miljoen euro moet betalen aan het bedrijf.
Niemans liep ruim veertig jaar geleden schade op door een fout van het toenmalige Industrieschap Hagestein-Vanen. Het bedrijf spande daarop een procedure aan en na tientallen jaren juridisch touwtrekken, stelde de rechter het bedrijf vorige maand in het gelijk en oordeelde dat Niemans een schadevergoeding moet krijgen. Omdat het Industrieschap later opging in de gemeente Vianen, en Vianen inmiddels gefuseerd is met Zederik en Leerdam, komt de miljoenenrekening op het bordje van de gemeente Vijfheerenlanden.
Vijfheerenlanden had 41 miljoen euro voor de zaak uitgetrokken. Maar de boete viel hoger uit en door juridische kosten en belastingen zal de strop voor de gemeente oplopen tot meer dan 90 miljoen euro. De gemeente wil nu een laatste poging doen om de enorme schadeclaim aan te vechten en laat onderzoeken of cassatie mogelijk is: daarbij bekijkt de Hoge Raad of de rechters hun werk op de juiste manier hebben gedaan.

Langlopend conflict

Het conflict tussen de gemeente en het betonbedrijf loopt sinds 1975. De zaak draait om een stuk grond dat het Industrieschap Hagestein-Vianen (dat later opging in de gemeente Vianen) in 1971 ruilt met Niemans Beton BV. De betonfabrikant wil er een grote fabriek neerzetten om zogenoemde voorgespannen betonpalen te maken, een nieuwe techniek waarmee Niemans pioniert.
Vianen levert de grond uiteindelijk zeven jaar na de afgesproken opleverdatum. Andere fabrikanten zijn in de tussentijd met de techniek van Niemans ook voorgespannen betonpalen gaan maken. Meer dan veertig jaar lang buigen advocaten, rechters en deskundigen zich over de zaak. Langer staat al vast dat Niemans door het te laat leveren van de grond door Vianen, winst misliep. De laatste jaren ging de zaak dan ook niet meer over de vraag of Vijfheerenlanden moet betalen, maar hoeveel de schadevergoeding moet zijn.
Binnen twee weken moet duidelijk zijn of Vijfheerenlanden in cassatie gaat.

Fröhlich: 'Merkwaardigste moment in mijn burgemeesterschap'

Burgemeester Fröhlich vertelde in zijn digitale nieuwsjaarsgesprek ook over de zaak en hoe die leidde tot het 'merkwaardigste moment in zijn burgemeesterschap'. "Dat was de dag na de uitspraak. Ik zat bijna alleen op het gemeentehuis in Leerdam. Er werd aangebeld. Ik dacht: 'Ik doe even open.' Toen stond daar een meneer in een pak. Dat was een deurwaarder met een factuur van 92 miljoen euro. Toen werd het wel heel erg tastbaar allemaal. De beste man had het zelf ook natuurlijk nog nooit meegemaakt met zo'n bedrag."
Hieronder het hele nieuwjaarsgesprek van burgemeester Fröhlich van Vijfheerenlanden. Vanaf 9 minuten en 50 seconde gaat het over de schadevergoeding aan Niemans Beton.