Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Gemeente Utrecht: aanpak wervenstelsel gaat jaren duren en heeft grote financiële impact

UTRECHT - De gemeente Utrecht verwacht dat het herstel van het wervenstelsel in de binnenstad zal leiden tot een langjarige aanpak met een grote financiŽle impact. Hoe hoog de kosten werkelijk zullen zijn is nu nog niet exactvast te stellen, schrijft het college aan de raadsleden.

Het Utrechtse wervenstelsel is aan groot onderhoud toe. Werfkelders zijn in slechte staat en niet alle ruimtes onder de grond waren goed in beeld. Daarom is de gemeente een grootschalig onderzoek gestart naar het wervenstelsel en de eerste resultaten zijn nu bekend. Met behulp van een grondradar, inspecties en archiefonderzoek is nu het grootste deel van de kelders in beeld. Alle eigenaren zijn via een brief geÔnformeerd, maar nog niet iedereen heeft gereageerd. Zo wil de gemeente deze kelders onderzoeken op mogelijke gebreken, maar daarvoor hebben ze toegang nodig en dat is nog niet bij alle kelders gelukt.


Vrachtverkeer


In september van dit jaar is een verkeerstelling gedaan. Er werden per week ongeveer 44 te zware vrachtwagens met een leeg gewicht van meer dan vijf ton aangetroffen. Hiervan reden er 37 op wegen met straat- en werfkelders.

Vanaf februari 2021 hoopt de gemeente vrachtwagenverboden in te kunnen voeren. Op die manier wordt voorkomen dat zwaar verkeer over de werfkelders kan rijden. Dat voorkomt schade en is iets waar de eigenaren van de kelders mede op hebben aangedrongen.

De komende weken wordt verder bekeken hoe dit technisch kan worden uitgevoerd en wat de maatschappelijke en economische effecten zullen zijn van een dergelijk verbod.


FinanciŽn


De grote vraag is nog wie er nu voor de kosten van het herstel van de werfkelders moet opdraaien. De gemeente of de particuliere eigenaren van de kelders of samen. Een advocatenkantoor doet onderzoek hiernaar. De resultaten hiervan worden doorgestuurd naar een commissie van wijzen, waarin gemeente en eigenaren in vertegenwoordigd zijn. Deze commissie zal vervolgens advies uitbrengen.

De gemeente verwacht dit voorjaar duidelijk te hebben hoeveel geld nodig is om het herstel van de werven te financieren.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -