'Inwoners Vijfheerenlanden niet laten bloeden voor miljoenenclaim Niemans Beton'

VIJFHEERENLANDEN - De inwoners van Vijfheerenlanden moeten niet opdraaien voor de schadevergoeding die de gemeente moet betalen aan heipalenfabrikant Niemans Beton. Dat vinden bewoners en raadsleden.
Gisteren deed de rechter uitspraak in deze langstlopende zaak van Nederland. Vijfheerenlanden moet een schadevergoeding van 28 miljoen euro betalen en omdat de zaak zo lang heeft gelopen komen de rente, de proceskosten en de belastingen er nog bij. Dan komt het totaal op zo'n 90 miljoen euro die de gemeente moet betalen aan Niemans Beton voor fouten die ruim 40 jaar geleden zijn gemaakt door de gemeente Vianen.
Inwoners Vijfheerenlanden willen niet voor de kosten opdraaien
Inwoners en politici zijn geschokt door de uitspraak van de rechter. Joop van Montfoort van coalitiepartij PvdA had dit hoge bedrag niet zien aankomen. "Ik ben de hele dag van slag geweest. Deze zaak is in 1971 begonnen en toen was ik nog niet eens geboren. Deze uitspraak voelt echt als onrechtvaardig." Ook D66 had dit niet verwacht, Klaas de Zwaan: "Op dit bedrag hadden we niet gerekend. Het lijkt wel alsof ze de hoofdprijs hebben gekregen."
Wim van Dijk van oppositiepartij VHL Lokaal vindt wel dat deze zaak al voor de fusie opgelost had moeten zijn. "Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Het is absurd, dit kun je niet maken. Wie je dan de schuld moet geven; laat dat maar in het midden. In m'n hart denk ik veel dingen, maar dat moet je niet allemaal uiten. Dan ga je er negatief in. We moeten er nu positief in. We gaan het oplossen, punt uit."
Wij worden geconfronteerd met deze post; wij zijn de aangewezen personen als raad en college om deze zaak op te pakken
Wim van Dijk, VHL Lokaal

Inwoners

De grootste zorg van de mensen in Vijfheerenlanden is dat de burger moet betalen. Vooral de bewoners in Meerkerk, het vroegere Zederik, maken zich boos. "Het is een hele smak geld, dat ze opeens op hun bord krijgen. Het is een zure appel", zegt een bewoner. Ook anderen reageren geschokt. "Ik stond echt met m'n oren te klapperen, toen ik het hoorde. Ik dacht: wat is dit?! Dat het ook meer dan veertig jaar heeft geduurd. Dat is toch ongelooflijk. Het is verschrikkelijk bizar! Ik ben bang dat wij ervoor op moeten draaien, want we horen nu natuurlijk bij Vijfheerenlanden.
Van Dijk, raadslid van de oppositiepartij VHL Lokaal: "Zeker bij de inwoners van Leerdam en Zederik roept dit toch wel wat wilde gevoelens op van: hallo, hebben we het niet gezegd?! Maar dat moeten we denk ik niet doen. Als we dat gaan doen, blijven we achteruit kijken." De Zwaan van collegepartij D66 wil er alles aan doen om de burger er niet voor op te laten draaien. "We moeten zorgen dat de inwoner er op geen enkele manier voor gaat betalen. Dit is een uitspraak die zo'n enorme impact heeft op de gemeente dat we hopen dat de provincie en ook het Rijk meekijkt om de consequenties voor Vijfheerenlanden te beperken."

Samen

Het geluid bij de politici is duidelijk. De collegepartijen en ook de oppositiepartijen willen samen aan een oplossing werken. Van Dijk van VHL Lokaal: "We moeten vooruit kijken. Het is nu makkelijk om te zeggen wie de schuldige is. Niet doen! Wij worden geconfronteerd met deze post; wij zijn de aangewezen personen als raad en college om deze zaak op te pakken." Ook Van Montfoort van de PvdA denkt vooral na over hoe het nu verder moet. "We moeten ons gaan bezinnen. Wat zijn de opties en wat gaan we doen. We zijn een nieuwe gemeente met allemaal ambities om goeie dingen te doen voor de mensen. Wat mij betreft bloeden de burgers niet, maar dat extra voor onze inwoners kan waarschijnlijk niet meer."
Burgemeester Sjors Frölich ziet het als een voldongen feit. "Er is veertig jaar geleden een fout gemaakt door het Industrieschap. De gemeente Vianen is de rechtsopvolger; de gemeente Vijfheerenlanden is de rechtsopvolger van Vianen. Er ligt een rechterlijke uitspraak, zo simpel is het. We hebben hiermee te dealen, dus dat gaan we doen."